+ Odpowiedz na ten temat
Pokaż wyniki od 1 do 13 z 13

Temat: Padnięty GTX 1050 Ti?

  1. #1
    Nowicjusz StreaM* is on a distinguished road
    Na forum od
    luty 2010
    Wiek
    23
    Postów
    24

    Question Padnięty GTX 1050 Ti?

    Witajcie. Trafił do mnie komputer, który miałem okazję składać 5 miesięcy temu. Oto jego konfiguracja:

    CPU: Intel Pentium G4560
    MOBO: Gigabyte GA-B250M-D3H
    RAM: Patriot Viper 4 DDR4 8GB (2x4GB) 2400MHz
    GPU: Gigabyte GeForce GTX 1050 Ti Windforce 4GB
    PSU: SilentiumPC Vero L2 Bronze 500W

    W ostatnim tygodniu pojawił się problem z brakiem sygnału z karty graficznej. Komputer normalnie się uruchamia, jedno piknięcie, po diodzie aktywności HDD było widać, że system się ładuje. Na monitorze "no signal" i szukanie sygnału na HDMI i VGA.

    Dzisiaj miałem okazję przyjrzeć się osobiście temu sprzętowi i po wpięciu się do HDMI na płycie głównej okazało się, że na integrze wszystko działa, ale GTX 1050 Ti zniknął z menadżera urządzeń.

    Przywróciłem domyślne ustawienia BIOSu, kilkukrotnie wyjąłem i włożyłem kartę graficzną, 6-pinowa wtyczka zasilająca kartę jest oczywiście podpięta.

    Ktoś ma jakiś pomysł? Słać kartę graficzną na gwarancję?

    W jaki sposób najlepiej wykluczyć pozostałe elementy (płyta główna i zasilacz)? Osobiście dysponuję dosyć leciwym blaszakiem (procesor AMD Athlon 64 X2 4600+, płyta główna Gigabyte GA-M56S-S3, karta graficzna GeForce 8600 GTS).

    Z góry dziękuję za wszystkie rady.
    Processor: AMD Athlon 64 X2 4600+ 2,4 GHz Motherboard: Gigabyte GA-M56S-S3 RAM: GoodRAM 1 GB Graphics Card: NVIDIA GeForce 8600 GTS (256 MB) HDD: WDC 250 GB Display: NEC MultiSync 22" LCD
    OS: Windows XP Home Edition SP3

  2. #2
    Admin
    • Mój komputer
      • Płyta główna:
      • Asrock Z97 OC Formula
      • Procesor:
      • i7-4790K 4.8 GHz
      • Chłodzenie procesora:
      • Noctua NH-U14S
      • Pamięć RAM:
      • Ballistix Elite 2x8 GB
      • Karta graficzna:
      • GTX1080 Zotac
      • Chłodzenie karty graficznej:
      • Amp! Extreme
      • Zasilacz:
      • RM750i
      • Dysk twardy:
      • Crucial MX200 500GB
      • Karta muzyczna:
      • Fiio E10K
      • Zestaw Audio:
      • Audio Technica ATH-M50X
      • Obudowa:
      • Phanteks Enthoo Pro M
    ppp2211 is just really niceppp2211 is just really niceppp2211 is just really niceppp2211 is just really nice Avatar ppp2211
    Na forum od
    październik 2010
    Skąd
    London
    Wiek
    22
    Postów
    11,725

    Domyślnie

    Wrzuć do swojego kompa i zobacz czy ruszy, jeżeli ma wtyczkę 6-pin to powinno śmigać bez problemu (teoretycznie).
    Pozdrawiam, Piotrek.

    Masz pytanie? Załóż nowy temat! Proszę nie pisać na PW z pytaniami które można zadać na forum.

    PC: i7-4790K delid @ 4.8 GHz 1.29 V | NH-U14S | Asrock Z97 OC Formula | 2x8 GB @ 2400 CL11 | GTX1080 Zotac | MX200 500 GB | WD Green 1.5 TB | Phanteks Enthoo Pro M | RM750i | BenQ GW2760 | W10 + Manjaro
    Laptop:
    Dell Latitude E7240 | i5-4310U | Intel HD4400 | 12 GB @ 1600 CL11 | Samsung 850 Evo 250 GB | W10 + Manjaro
    CPU-Z Phenom 955 4,4 GHz | CPU-Z 3570K 5,0 GHz | CPU-Z 4790K 5,0 GHz | 3DMark11 - Phenom + 560Ti | 3DMark11 - i5 + 560Ti | 3DMark11 - GTX760 | Fire Strike - GTX760 | Fire Strike - GTX960 | Fire Strike - GTX1060 | Fire Strike - i7 + GTX1060

  3. #3
    Nowicjusz StreaM* is on a distinguished road
    Na forum od
    luty 2010
    Wiek
    23
    Postów
    24

    Domyślnie

    Czyli GTX 1050 Ti i zasilacz (bo mój nie ma wtyczki 6-pin) wrzucić do mojego prywatnego blaszaka, a do tamtego ewentualnie spróbować wrzucić mojego 8600 GTS żeby upewnić się, że z płytą główną jest wszystko OK, tak ?
    Processor: AMD Athlon 64 X2 4600+ 2,4 GHz Motherboard: Gigabyte GA-M56S-S3 RAM: GoodRAM 1 GB Graphics Card: NVIDIA GeForce 8600 GTS (256 MB) HDD: WDC 250 GB Display: NEC MultiSync 22" LCD
    OS: Windows XP Home Edition SP3

  4. #4
    Uzależniony
    • Mój komputer
      • Płyta główna:
      • Medion MS-7667
      • Procesor:
      • i7 2600k @4.4GHz
      • Chłodzenie procesora:
      • Fera PRO HE1224
      • Pamięć RAM:
      • 2x4GB GoodramPlay 1866
      • Karta graficzna:
      • Zotac GTX 970 @1.4GHz
      • Chłodzenie karty graficznej:
      • Accelero Mono Plus
      • Zasilacz:
      • ANTEC TP3-650
      • Dysk twardy:
      • Intel S3610
      • Napęd optyczny:
      • jakieś DVD
      • Karta muzyczna:
      • onboard
      • Zestaw Audio:
      • Logitech LS21
      • Obudowa:
      • Silentium BT-410
    maxx_gda will become famous soon enough Avatar maxx_gda
    Na forum od
    kwiecień 2012
    Skąd
    Bedford/Gdańsk
    Wiek
    38
    Postów
    3,881

    Domyślnie

    Dokładnie.

  5. #5
    KGB
    KGB jest offline
    Antypartyzant Moderator
    • Mój komputer
      • Płyta główna:
      • DFI Infinity NF ultraII
      • Procesor:
      • AMD Athlon64 5400BE
      • Chłodzenie procesora:
      • Arctic Freezer64
      • Pamięć RAM:
      • 4x1024mb Geil : Kingmax
      • Karta graficzna:
      • HIS HD3870 ddr4
      • Chłodzenie karty graficznej:
      • suszarka
      • Zasilacz:
      • DELTA DPS-465AB
      • Dysk twardy:
      • SSD Intel + 2xSamsung F3
      • Napęd optyczny:
      • LG GSA-4167B
      • Karta muzyczna:
      • ALC850
      • Zestaw Audio:
      • 3D sound AROWANA
      • Obudowa:
      • SexiPlexiCzerwona
    KGB has a spectacular aura aboutKGB has a spectacular aura about Avatar KGB
    Na forum od
    kwiecień 2004
    Skąd
    z łona matki
    Wiek
    35
    Postów
    7,015

    Domyślnie

    Cytat Napisał/a StreaM* Zobacz post
    Czyli GTX 1050 Ti i zasilacz (bo mój nie ma wtyczki 6-pin)
    1050ti nie ma gniazda 6pin ,wiec po co przekladac zasilacz ?
    dużo jeżdże i lubię jeździć, ale jak jeżdżę po autostradach, to czasami zdarza się, że widze takich wariatów co zapierd...a, aż głowa puchnie....
    ledwo co ich wyprzedzam

  6. #6
    Admin
    • Mój komputer
      • Płyta główna:
      • Asrock Z97 OC Formula
      • Procesor:
      • i7-4790K 4.8 GHz
      • Chłodzenie procesora:
      • Noctua NH-U14S
      • Pamięć RAM:
      • Ballistix Elite 2x8 GB
      • Karta graficzna:
      • GTX1080 Zotac
      • Chłodzenie karty graficznej:
      • Amp! Extreme
      • Zasilacz:
      • RM750i
      • Dysk twardy:
      • Crucial MX200 500GB
      • Karta muzyczna:
      • Fiio E10K
      • Zestaw Audio:
      • Audio Technica ATH-M50X
      • Obudowa:
      • Phanteks Enthoo Pro M
    ppp2211 is just really niceppp2211 is just really niceppp2211 is just really niceppp2211 is just really nice Avatar ppp2211
    Na forum od
    październik 2010
    Skąd
    London
    Wiek
    22
    Postów
    11,725

    Domyślnie

    Według pierwszego posta jednak ma, pewnie są jakieś modele z 6-pinem.
    Pozdrawiam, Piotrek.

    Masz pytanie? Załóż nowy temat! Proszę nie pisać na PW z pytaniami które można zadać na forum.

    PC: i7-4790K delid @ 4.8 GHz 1.29 V | NH-U14S | Asrock Z97 OC Formula | 2x8 GB @ 2400 CL11 | GTX1080 Zotac | MX200 500 GB | WD Green 1.5 TB | Phanteks Enthoo Pro M | RM750i | BenQ GW2760 | W10 + Manjaro
    Laptop:
    Dell Latitude E7240 | i5-4310U | Intel HD4400 | 12 GB @ 1600 CL11 | Samsung 850 Evo 250 GB | W10 + Manjaro
    CPU-Z Phenom 955 4,4 GHz | CPU-Z 3570K 5,0 GHz | CPU-Z 4790K 5,0 GHz | 3DMark11 - Phenom + 560Ti | 3DMark11 - i5 + 560Ti | 3DMark11 - GTX760 | Fire Strike - GTX760 | Fire Strike - GTX960 | Fire Strike - GTX1060 | Fire Strike - i7 + GTX1060

  7. #7
    KGB
    KGB jest offline
    Antypartyzant Moderator
    • Mój komputer
      • Płyta główna:
      • DFI Infinity NF ultraII
      • Procesor:
      • AMD Athlon64 5400BE
      • Chłodzenie procesora:
      • Arctic Freezer64
      • Pamięć RAM:
      • 4x1024mb Geil : Kingmax
      • Karta graficzna:
      • HIS HD3870 ddr4
      • Chłodzenie karty graficznej:
      • suszarka
      • Zasilacz:
      • DELTA DPS-465AB
      • Dysk twardy:
      • SSD Intel + 2xSamsung F3
      • Napęd optyczny:
      • LG GSA-4167B
      • Karta muzyczna:
      • ALC850
      • Zestaw Audio:
      • 3D sound AROWANA
      • Obudowa:
      • SexiPlexiCzerwona
    KGB has a spectacular aura aboutKGB has a spectacular aura about Avatar KGB
    Na forum od
    kwiecień 2004
    Skąd
    z łona matki
    Wiek
    35
    Postów
    7,015

    Domyślnie

    faktycznie te drozsze podkrecone modele maja gniazdo, u GB gajmingi ,tylko nie sadzilem ze ktos to kupuje,bo to stowe drozsze jest
    dużo jeżdże i lubię jeździć, ale jak jeżdżę po autostradach, to czasami zdarza się, że widze takich wariatów co zapierd...a, aż głowa puchnie....
    ledwo co ich wyprzedzam

  8. #8
    Nowicjusz StreaM* is on a distinguished road
    Na forum od
    luty 2010
    Wiek
    23
    Postów
    24

    Domyślnie

    Panowie, sprawa wygląda następująco.

    1. Komputer chodzi na integrze bez zająknięcia.
    2. Komputer działa również z GeForce 8600 GTS (z tym, że ta karta nie wymaga zasilania) i wyświetla z niej obraz.
    3. Mierzyłem napięcie we wtyczce 6-pin (tej, którą wpinam do jako zasilanie do GTX 1050 Ti) i pokazuje 12,18 V (na zakresie 20 V).
    4. Po włożeniu GTX 1050 Ti komputer normalnie wstaje, jedno piknięcie, ale zero obrazu. Po podłączeniu się do gniazda HDMI zintegrowanej karty graficznej normalnie widać obraz. W menadżerze urządzeń w ogóle nie widać GTX 1050 Ti.

    Dodam jeszcze, że zaktualizowałem BIOS płyty głównej do najnowszej wersji, przywróciłem domyślne ustawienia BIOSu. Wykrywanie karty graficznej jest na "Auto", więc gdyby wykryło GTX 1050 Ti to automatycznie by przełączyło na nią, a że jej nie wykrywa to ciągle jest na integrze.


    Spróbuję jeszcze sprawdzić ją w jakimś serwisie komputerowym zanim ją wyślę na gwarancje. Ma ktoś jakieś doświadczenia z serwisem Gigabyte? Przygotować się jakoś szczególnie przed oddaniem do sklepu (szczegółowe zdjęcia karty itd.)? Jak długo trwa taka naprawa?

    Z góry dzięki za odpowiedzi.

    ---------- Post dodany o 11:49 ---------- Poprzedni był napisany o 02:13 ----------

    Udało mi się sprawdzić tego GTX 1050 Ti w sklepie komputerowym i okazuje się, że żyje i ma się dobrze. Ręce opadają po prostu. Czyli co kolejne typować - zasilacz? Jest to w ogóle możliwe skoro cały komputer działa normalnie? Mój stary 8600 GTS działa poprawnie w tym komputerze, tyle że on nie wymaga zasilania dodatkowego.
    Ostatnio edytowane przez StreaM* ; 18 listopad 17 o 14:56
    Processor: AMD Athlon 64 X2 4600+ 2,4 GHz Motherboard: Gigabyte GA-M56S-S3 RAM: GoodRAM 1 GB Graphics Card: NVIDIA GeForce 8600 GTS (256 MB) HDD: WDC 250 GB Display: NEC MultiSync 22" LCD
    OS: Windows XP Home Edition SP3

  9. #9
    Uzależniony
    • Mój komputer
      • Płyta główna:
      • Medion MS-7667
      • Procesor:
      • i7 2600k @4.4GHz
      • Chłodzenie procesora:
      • Fera PRO HE1224
      • Pamięć RAM:
      • 2x4GB GoodramPlay 1866
      • Karta graficzna:
      • Zotac GTX 970 @1.4GHz
      • Chłodzenie karty graficznej:
      • Accelero Mono Plus
      • Zasilacz:
      • ANTEC TP3-650
      • Dysk twardy:
      • Intel S3610
      • Napęd optyczny:
      • jakieś DVD
      • Karta muzyczna:
      • onboard
      • Zestaw Audio:
      • Logitech LS21
      • Obudowa:
      • Silentium BT-410
    maxx_gda will become famous soon enough Avatar maxx_gda
    Na forum od
    kwiecień 2012
    Skąd
    Bedford/Gdańsk
    Wiek
    38
    Postów
    3,881

    Domyślnie

    Może spróbuj podłączyć zasilanie przez przejściówkę z 4pin?

  10. #10
    Nowicjusz StreaM* is on a distinguished road
    Na forum od
    luty 2010
    Wiek
    23
    Postów
    24

    Domyślnie

    Cytat Napisał/a maxx_gda Zobacz post
    Może spróbuj podłączyć zasilanie przez przejściówkę z 4pin?
    Przez 6-pin. Jak pisałeś posta to już właśnie byłem w drodze po przejściówkę 2xMolex na 6-pin (po przeczytaniu tego tematu). Właśnie podpiąłem i.. gucio z tego wyszło. Może to jest jedna i ta sama linia 12V co przewód PCI-E 6 pin.

    Wymieniłem baterie w multimetrze i teraz notuję napięcie 12,18 V na wtyczce 6-pin i to samo na Molexach (+ jeszcze 5,17 V).
    Processor: AMD Athlon 64 X2 4600+ 2,4 GHz Motherboard: Gigabyte GA-M56S-S3 RAM: GoodRAM 1 GB Graphics Card: NVIDIA GeForce 8600 GTS (256 MB) HDD: WDC 250 GB Display: NEC MultiSync 22" LCD
    OS: Windows XP Home Edition SP3

  11. #11
    Admin
    • Mój komputer
      • Płyta główna:
      • Asrock Z97 OC Formula
      • Procesor:
      • i7-4790K 4.8 GHz
      • Chłodzenie procesora:
      • Noctua NH-U14S
      • Pamięć RAM:
      • Ballistix Elite 2x8 GB
      • Karta graficzna:
      • GTX1080 Zotac
      • Chłodzenie karty graficznej:
      • Amp! Extreme
      • Zasilacz:
      • RM750i
      • Dysk twardy:
      • Crucial MX200 500GB
      • Karta muzyczna:
      • Fiio E10K
      • Zestaw Audio:
      • Audio Technica ATH-M50X
      • Obudowa:
      • Phanteks Enthoo Pro M
    ppp2211 is just really niceppp2211 is just really niceppp2211 is just really niceppp2211 is just really nice Avatar ppp2211
    Na forum od
    październik 2010
    Skąd
    London
    Wiek
    22
    Postów
    11,725

    Domyślnie

    Albo płyta albo zasilacz
    Pozdrawiam, Piotrek.

    Masz pytanie? Załóż nowy temat! Proszę nie pisać na PW z pytaniami które można zadać na forum.

    PC: i7-4790K delid @ 4.8 GHz 1.29 V | NH-U14S | Asrock Z97 OC Formula | 2x8 GB @ 2400 CL11 | GTX1080 Zotac | MX200 500 GB | WD Green 1.5 TB | Phanteks Enthoo Pro M | RM750i | BenQ GW2760 | W10 + Manjaro
    Laptop:
    Dell Latitude E7240 | i5-4310U | Intel HD4400 | 12 GB @ 1600 CL11 | Samsung 850 Evo 250 GB | W10 + Manjaro
    CPU-Z Phenom 955 4,4 GHz | CPU-Z 3570K 5,0 GHz | CPU-Z 4790K 5,0 GHz | 3DMark11 - Phenom + 560Ti | 3DMark11 - i5 + 560Ti | 3DMark11 - GTX760 | Fire Strike - GTX760 | Fire Strike - GTX960 | Fire Strike - GTX1060 | Fire Strike - i7 + GTX1060

  12. #12
    Nowicjusz StreaM* is on a distinguished road
    Na forum od
    luty 2010
    Wiek
    23
    Postów
    24

    Domyślnie

    Zasilacz podmieniony i nadal bez zmian. Przypominam też, że płyta główna bez problemu współpracuje ze starym GeForce 8600 GTS. Wykrywa go, daje obraz z karty graficznej, automatycznie dezaktywuje zintegrowaną kartę graficzną.

    Ręce opadają mi już z tym sprzętem. Chyba będę próbował walczyć ze sklepem z tytułu rękojmi, a jak nic z tego nie wyjdzie to po prostu oddam na gwarancję płytę główną i kartę graficzną (obie są firmy Gigabyte) i niech serwis się z tym męczy. Ja już zrobiłem chyba wszystko co było w mojej mocy. Ma ktoś doświadczenia w tym temacie (rękojmia, gwarancja) i jest w stanie dać jakieś porady?
    Processor: AMD Athlon 64 X2 4600+ 2,4 GHz Motherboard: Gigabyte GA-M56S-S3 RAM: GoodRAM 1 GB Graphics Card: NVIDIA GeForce 8600 GTS (256 MB) HDD: WDC 250 GB Display: NEC MultiSync 22" LCD
    OS: Windows XP Home Edition SP3

  13. #13
    Admin
    • Mój komputer
      • Płyta główna:
      • Asrock Z97 OC Formula
      • Procesor:
      • i7-4790K 4.8 GHz
      • Chłodzenie procesora:
      • Noctua NH-U14S
      • Pamięć RAM:
      • Ballistix Elite 2x8 GB
      • Karta graficzna:
      • GTX1080 Zotac
      • Chłodzenie karty graficznej:
      • Amp! Extreme
      • Zasilacz:
      • RM750i
      • Dysk twardy:
      • Crucial MX200 500GB
      • Karta muzyczna:
      • Fiio E10K
      • Zestaw Audio:
      • Audio Technica ATH-M50X
      • Obudowa:
      • Phanteks Enthoo Pro M
    ppp2211 is just really niceppp2211 is just really niceppp2211 is just really niceppp2211 is just really nice Avatar ppp2211
    Na forum od
    październik 2010
    Skąd
    London
    Wiek
    22
    Postów
    11,725

    Domyślnie

    Ale 8600 GTS to PCI-E 2.0, a 1050Ti to 3.0, do tego 1050Ti ciągnie dużo więcej prądu przez slot, więc pewnie coś się gryzie. Skoro po podmianie zasilacza dalej nie działa, to zostaje tylko płyta albo sama karta.
    Pozdrawiam, Piotrek.

    Masz pytanie? Załóż nowy temat! Proszę nie pisać na PW z pytaniami które można zadać na forum.

    PC: i7-4790K delid @ 4.8 GHz 1.29 V | NH-U14S | Asrock Z97 OC Formula | 2x8 GB @ 2400 CL11 | GTX1080 Zotac | MX200 500 GB | WD Green 1.5 TB | Phanteks Enthoo Pro M | RM750i | BenQ GW2760 | W10 + Manjaro
    Laptop:
    Dell Latitude E7240 | i5-4310U | Intel HD4400 | 12 GB @ 1600 CL11 | Samsung 850 Evo 250 GB | W10 + Manjaro
    CPU-Z Phenom 955 4,4 GHz | CPU-Z 3570K 5,0 GHz | CPU-Z 4790K 5,0 GHz | 3DMark11 - Phenom + 560Ti | 3DMark11 - i5 + 560Ti | 3DMark11 - GTX760 | Fire Strike - GTX760 | Fire Strike - GTX960 | Fire Strike - GTX1060 | Fire Strike - i7 + GTX1060

+ Odpowiedz na ten temat Idź na główną stronę forum

Informacje o wątku

Users Browsing this Thread

Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten temat. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)

     

Podobne wątki

  1. Gtx 1050/ti
    By Michał Berliński in forum Co kupić?
    Odpowiedzi: 5
    Ostatni post / autor: 27 październik 16, 23:52
  2. HP deskjet 1050 warto?
    By danello in forum Co kupić?
    Odpowiedzi: 7
    Ostatni post / autor: 16 luty 11, 21:21
  3. HP Deskjet 1050
    By OCNews in forum Newsy
    Odpowiedzi: 1
    Ostatni post / autor: 15 luty 11, 11:19
  4. Padnięty dysk
    By OkO22 in forum Laptopy
    Odpowiedzi: 3
    Ostatni post / autor: 09 lipiec 09, 22:46
  5. Padnięty MT50
    By Rabbi... in forum Urządzenia mobilne
    Odpowiedzi: 0
    Ostatni post / autor: 17 listopad 04, 21:45

Uprawnienia

  • Nie możesz zakładać nowych tematów
  • Nie możesz pisać wiadomości
  • Nie możesz dodawać załączników
  • Nie możesz edytować swoich postów