+ Odpowiedz na ten temat
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 10

Temat: Działa tylko jedna kość ramu.

  1. #1
    Nowicjusz kickas is on a distinguished road
    Na forum od
    lipiec 2016
    Skąd
    Poznań
    Postów
    4

    Domyślnie Działa tylko jedna kość ramu.

    Witam! Po zakupie płyty Asus P5Q Pro Turbo mam problem z ramem. Mój RAM to Kingston KVR667D2N5/2G. Jest to oczywiście 2GB'owa kość. Problem tkwi w tym że jedna kość działa w każdym slocie bez problemów. Natomiast po dołożeniu 2-giej kości bios wykrywa poprawnie całą pamięć czyli 4GB, ale system nie startuje. Albo pokazuje się blue screen, albo poprostu się restartuje. Pojedyńczo kości były sprawdzane memtestem i nie zawierają błędów. A dwóch na raz włożonych sprawdzić nie idzie bo nawet memtest się zawiesza, i nic się nie dzieje. Próbowałem już wszelkich kombinacji ułożeń RAM'u w różnych slotach ale to nic nie daje. System mam oczywiście 64-bitowy, a bios zaktualizowany do najnowszej wersji. Proszę o pomoc ew. Jakieś wskazówki. Z góry dziękuję za zainteresowanie, Pozdrawiam

  2. #2
    KGB
    KGB jest offline
    Antypartyzant Moderator
    • Mój komputer
      • Płyta główna:
      • DFI Infinity NF ultraII
      • Procesor:
      • AMD Athlon64 5400BE
      • Chłodzenie procesora:
      • Arctic Freezer64
      • Pamięć RAM:
      • 4x1024mb Geil : Kingmax
      • Karta graficzna:
      • HIS HD3870 ddr4
      • Chłodzenie karty graficznej:
      • suszarka
      • Zasilacz:
      • DELTA DPS-465AB
      • Dysk twardy:
      • SSD Intel + 2xSamsung F3
      • Napęd optyczny:
      • LG GSA-4167B
      • Karta muzyczna:
      • ALC850
      • Zestaw Audio:
      • 3D sound AROWANA
      • Obudowa:
      • SexiPlexiCzerwona
    KGB has a spectacular aura aboutKGB has a spectacular aura about Avatar KGB
    Na forum od
    kwiecień 2004
    Skąd
    z łona matki
    Wiek
    35
    Postów
    7,080

    Domyślnie

    probowales kazdej konfiguracji kosci ? czyli sprawdzales uklad kosci w dualu i w silngle ,umieszczajac moduly naprzemiennie ?
    dużo jeżdże i lubię jeździć, ale jak jeżdżę po autostradach, to czasami zdarza się, że widze takich wariatów co zapierd...a, aż głowa puchnie....
    ledwo co ich wyprzedzam

  3. #3
    Stały dyskutant
    • Mój komputer
      • Płyta główna:
      • ASRock Z170 Extreme4
      • Procesor:
      • i7 6700K @4,4GHz 1,30V
      • Chłodzenie procesora:
      • LC MNP
      • Pamięć RAM:
      • 16GB HyperX 2400 CL15
      • Karta graficzna:
      • MSI GTX 970 GAMING
      • Chłodzenie karty graficznej:
      • Twin Frozr V
      • Zasilacz:
      • Corsair TX 650 W
      • Dysk twardy:
      • 1:SSD Samsung830 128GB
      • Napęd optyczny:
      • 2:SSD SanDisk Plus 480GB
      • Karta muzyczna:
      • Realtek ALC1150 Audio
      • Zestaw Audio:
      • Logitech X-530 5.1
      • Obudowa:
      • Thermaltake Armor A90
    Jaan is on a distinguished road Avatar Jaan
    Na forum od
    wrzesień 2010
    Skąd
    Birmingham
    Wiek
    46
    Postów
    1,064

    Domyślnie

    Miałem podobną płytę P5QL i podobne problemy. Kiedy wkładałem kości (jedna 2GB i dwie po 1GB) do slotów musiałem przekładać je po kilka razy, za każdym razem restartując zasilacz. Załapywało strasznie opornie. Wiele razy Windows, jak w ogóle się odpalił, nie widział losowo jednej kości. Nie wiem czy u Ciebie jest dokładnie to samo, ale wygląda podobnie.

  4. #4
    Nowicjusz kickas is on a distinguished road
    Na forum od
    lipiec 2016
    Skąd
    Poznań
    Postów
    4

    Domyślnie

    KGB- sprawdzałem układ kości w dualu i w single W biosie mało co konfigurowałem.

    Wysłane z mojego LG-D405 przy użyciu Tapatalka

    ---------- Post dodany o 21:29 ---------- Poprzedni był napisany o 21:23 ----------

    Cytat Napisał/a Jaan Zobacz post
    Miałem podobną płytę P5QL i podobne problemy. Kiedy wkładałem kości (jedna 2GB i dwie po 1GB) do slotów musiałem przekładać je po kilka razy, za każdym razem restartując zasilacz. Załapywało strasznie opornie. Wiele razy Windows, jak w ogóle się odpalił, nie widział losowo jednej kości. Nie wiem czy u Ciebie jest dokładnie to samo, ale wygląda podobnie.
    No u mnie jest nieco inaczej. System widzi ram, ale działa niestabilnie. Dlatego zwraca blue screeny, lub nieraz poprostu "zamiera". A jak rozwiązałeś swój problem?

    Wysłane z mojego LG-D405 przy użyciu Tapatalka

  5. #5
    Stały dyskutant
    • Mój komputer
      • Płyta główna:
      • ASRock Z170 Extreme4
      • Procesor:
      • i7 6700K @4,4GHz 1,30V
      • Chłodzenie procesora:
      • LC MNP
      • Pamięć RAM:
      • 16GB HyperX 2400 CL15
      • Karta graficzna:
      • MSI GTX 970 GAMING
      • Chłodzenie karty graficznej:
      • Twin Frozr V
      • Zasilacz:
      • Corsair TX 650 W
      • Dysk twardy:
      • 1:SSD Samsung830 128GB
      • Napęd optyczny:
      • 2:SSD SanDisk Plus 480GB
      • Karta muzyczna:
      • Realtek ALC1150 Audio
      • Zestaw Audio:
      • Logitech X-530 5.1
      • Obudowa:
      • Thermaltake Armor A90
    Jaan is on a distinguished road Avatar Jaan
    Na forum od
    wrzesień 2010
    Skąd
    Birmingham
    Wiek
    46
    Postów
    1,064

    Domyślnie

    Nie musiałem, jak załapało to komp chodził stabilnie przez cały czas. U mnie tylko przy wyciągnięciu i wkładaniu kości (przy okazji czyszczenia czy wymiany podzespołów) takie cuda się działy.

  6. #6
    KGB
    KGB jest offline
    Antypartyzant Moderator
    • Mój komputer
      • Płyta główna:
      • DFI Infinity NF ultraII
      • Procesor:
      • AMD Athlon64 5400BE
      • Chłodzenie procesora:
      • Arctic Freezer64
      • Pamięć RAM:
      • 4x1024mb Geil : Kingmax
      • Karta graficzna:
      • HIS HD3870 ddr4
      • Chłodzenie karty graficznej:
      • suszarka
      • Zasilacz:
      • DELTA DPS-465AB
      • Dysk twardy:
      • SSD Intel + 2xSamsung F3
      • Napęd optyczny:
      • LG GSA-4167B
      • Karta muzyczna:
      • ALC850
      • Zestaw Audio:
      • 3D sound AROWANA
      • Obudowa:
      • SexiPlexiCzerwona
    KGB has a spectacular aura aboutKGB has a spectacular aura about Avatar KGB
    Na forum od
    kwiecień 2004
    Skąd
    z łona matki
    Wiek
    35
    Postów
    7,080

    Domyślnie

    plyta moze sie gryzc z tymi modulami i nic nie zrobisz,
    zalatw jakas inna pare pamieci, zeby sprawdzic czy zatrybi po obsadzeniu wiecej niz jednego slotu
    dużo jeżdże i lubię jeździć, ale jak jeżdżę po autostradach, to czasami zdarza się, że widze takich wariatów co zapierd...a, aż głowa puchnie....
    ledwo co ich wyprzedzam

  7. #7
    Szeregowy
    • Mój komputer
      • Płyta główna:
      • Asus Rampage V Extreme
      • Procesor:
      • 5820k
      • Chłodzenie procesora:
      • Nh-D15
      • Pamięć RAM:
      • RipJaws4 24x4GB 2666
      • Karta graficzna:
      • MSi 290x Lightning CF
      • Zasilacz:
      • SS1000XP Platinum
      • Dysk twardy:
      • Vertex4 128GB+Green 2TB
      • Obudowa:
      • Antec 900
    ViNG is on a distinguished road Avatar ViNG
    Na forum od
    październik 2012
    Skąd
    Des Plaines, Illinois
    Wiek
    36
    Postów
    58

    Domyślnie

    Opcje w biosie masz na auto? Jakiego proca masz? Na p5q dlx mam podobnie...tylko muszę odpalać kompa na jednej kości (lepszej) w ostatnim slocie. Po włączeniu...windows działa....wyłączam kompa +zasilacz...diodki gasną...wkładam drugą do duala (słabszą)...zasilacz...komp wstaje...po ~3s. ...wyłącza się...zaraz po chwili włącza się i windows startuje...masakra Jeżeli komp włącza się i wyłącza co ok. 10sek. ...to wyłączaj od razu na zasilaczu.
    2700K, NH-D14, Asrock Z77 Extreme4, G.Skill RipJawsX 2x4GB 2133, MSI 580 Lightning XE SLI, OCZ Vertex4 128GB + WD Green 2TB, Antec 900, Seasonic X-760






  8. #8
    Nowicjusz kickas is on a distinguished road
    Na forum od
    lipiec 2016
    Skąd
    Poznań
    Postów
    4

    Domyślnie

    Cytat Napisał/a KGB Zobacz post
    plyta moze sie gryzc z tymi modulami i nic nie zrobisz,
    zalatw jakas inna pare pamieci, zeby sprawdzic czy zatrybi po obsadzeniu wiecej niz jednego slotu
    Tak też zrobię, jutro podmienie na dwie kości geila i zobaczę co się będzie działo.

    Wysłane z mojego LG-D405 przy użyciu Tapatalka

  9. #9
    Nowicjusz kickas is on a distinguished road
    Na forum od
    lipiec 2016
    Skąd
    Poznań
    Postów
    4

    Domyślnie

    Dzisiaj kupiłem inne kości RAM geila i problem z głowy. Wszystko działa jak należy Dziękuje za udzielone wypowiedzi!

    Wysłane z mojego LG-D405 przy użyciu Tapatalka

  10. #10
    KGB
    KGB jest offline
    Antypartyzant Moderator
    • Mój komputer
      • Płyta główna:
      • DFI Infinity NF ultraII
      • Procesor:
      • AMD Athlon64 5400BE
      • Chłodzenie procesora:
      • Arctic Freezer64
      • Pamięć RAM:
      • 4x1024mb Geil : Kingmax
      • Karta graficzna:
      • HIS HD3870 ddr4
      • Chłodzenie karty graficznej:
      • suszarka
      • Zasilacz:
      • DELTA DPS-465AB
      • Dysk twardy:
      • SSD Intel + 2xSamsung F3
      • Napęd optyczny:
      • LG GSA-4167B
      • Karta muzyczna:
      • ALC850
      • Zestaw Audio:
      • 3D sound AROWANA
      • Obudowa:
      • SexiPlexiCzerwona
    KGB has a spectacular aura aboutKGB has a spectacular aura about Avatar KGB
    Na forum od
    kwiecień 2004
    Skąd
    z łona matki
    Wiek
    35
    Postów
    7,080

    Domyślnie

    sugerowalem raczej,zebys pozyczyl od kogos pamieci na probe,ale skoro kupiles i dzialaja to dobrze - chociaz bylo to ryzykowne
    dużo jeżdże i lubię jeździć, ale jak jeżdżę po autostradach, to czasami zdarza się, że widze takich wariatów co zapierd...a, aż głowa puchnie....
    ledwo co ich wyprzedzam

+ Odpowiedz na ten temat Idź na główną stronę forum

Informacje o wątku

Users Browsing this Thread

Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten temat. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)

     

Podobne wątki

  1. Jedna strona nie działa.
    By Kamcios in forum Sieci, Internet i Strony WWW
    Odpowiedzi: 9
    Ostatni post / autor: 17 marzec 11, 11:54
  2. Odtwarzacz mp3 - tylko jedna słuchawka
    By Sagan in forum Elektronika
    Odpowiedzi: 1
    Ostatni post / autor: 02 grudzień 10, 21:18
  3. Jedna strona mi nie działa?
    By romusmily2 in forum Bazgroły
    Odpowiedzi: 8
    Ostatni post / autor: 12 maj 10, 16:05
  4. Odpowiedzi: 6
    Ostatni post / autor: 26 luty 10, 20:55
  5. Odpowiedzi: 8
    Ostatni post / autor: 19 sierpień 07, 01:00

Uprawnienia

  • Nie możesz zakładać nowych tematów
  • Nie możesz pisać wiadomości
  • Nie możesz dodawać załączników
  • Nie możesz edytować swoich postów