+ Odpowiedz na ten temat
Pokaż wyniki od 1 do 5 z 5

Temat: Problem z OC RAMU

  1. #1
    Nowicjusz Tudu is on a distinguished road
    Na forum od
    grudzień 2015
    Skąd
    Kraków
    Postów
    4

    Domyślnie Problem z OC RAMU

    Witam


    Próbowałem podkręcić Pamięć Corsair Vengeance LPX DDR4, 8GB(2x4GB) poprzez profil XMP (3000MHz) ale system nie startuje. Dopiero po ręcznym ustawieniu na 2800MHz udaje się wystartować ale doświadczam częstych restartów systemu i freeze'ów.


    Płyta główna Gigabyte Z170 D3H (najnowszy bios)
    Procesor i5 6600K


    Ustawiałem taktowanie ramu poprzez program Easy Tune od gigabyte, napięć na RAM-ie nie ruszałem.
    Co mogę zrobić, żeby system stabilnie działał na 3000Mhz?

  2. #2
    Admin
    • Mój komputer
      • Płyta główna:
      • Asrock Z97 OC Formula
      • Procesor:
      • i7-4790K 4.8 GHz
      • Chłodzenie procesora:
      • Noctua NH-U14S
      • Pamięć RAM:
      • Ballistix Elite 2x8 GB
      • Karta graficzna:
      • GTX1080 Zotac
      • Chłodzenie karty graficznej:
      • Amp! Extreme
      • Zasilacz:
      • RM750i
      • Dysk twardy:
      • Crucial MX200 500GB
      • Karta muzyczna:
      • Fiio E10K
      • Zestaw Audio:
      • Audio Technica ATH-M50X
      • Obudowa:
      • Phanteks Enthoo Pro M
    ppp2211 is just really niceppp2211 is just really niceppp2211 is just really niceppp2211 is just really nice Avatar ppp2211
    Na forum od
    październik 2010
    Skąd
    London
    Wiek
    22
    Postów
    11,844

    Domyślnie

    Większość płyt na 1151 ma problemy z wysoko taktowanymi DDR4, jedyne co pozostaje to tak naprawdę czekać na aktualizacje biosu... Takie życie, technologia nie do końca dopracowana.

    Możesz spróbować pobawić się napięciami, zarówno RAM jak i kontrolera pamięci itp.
    Pozdrawiam, Piotrek.

    Masz pytanie? Załóż nowy temat! Proszę nie pisać na PW z pytaniami które można zadać na forum.

    PC: i7-4790K delid @ 4.8 GHz 1.29 V | NH-U14S | Asrock Z97 OC Formula | 2x8 GB @ 2400 CL11 | GTX1080 Zotac | MX200 500 GB | WD Green 1.5 TB | Phanteks Enthoo Pro M | RM750i | AOC Q3279VWF | W10 Home
    Laptop:
    Dell Latitude E7240 | i5-4310U | Intel HD4400 | 12 GB @ 1600 CL11 | Samsung 850 Evo 250 GB | Manjaro
    CPU-Z Phenom 955 4,4 GHz | CPU-Z 3570K 5,0 GHz | CPU-Z 4790K 5,0 GHz | 3DMark11 - Phenom + 560Ti | 3DMark11 - i5 + 560Ti | 3DMark11 - GTX760 | Fire Strike - GTX760 | Fire Strike - GTX960 | Fire Strike - GTX1060 | Fire Strike - i7 + GTX1060

  3. #3
    Nowicjusz Tudu is on a distinguished road
    Na forum od
    grudzień 2015
    Skąd
    Kraków
    Postów
    4

    Domyślnie

    Na stronie producenta wyczytałem, że te kości są dedykowane pod płyty X99. Jest możliwe, żeby z tego powodu ten konkretny model był niekompatybilny z płytami Z170?

  4. #4
    Admin
    • Mój komputer
      • Płyta główna:
      • Asrock Z97 OC Formula
      • Procesor:
      • i7-4790K 4.8 GHz
      • Chłodzenie procesora:
      • Noctua NH-U14S
      • Pamięć RAM:
      • Ballistix Elite 2x8 GB
      • Karta graficzna:
      • GTX1080 Zotac
      • Chłodzenie karty graficznej:
      • Amp! Extreme
      • Zasilacz:
      • RM750i
      • Dysk twardy:
      • Crucial MX200 500GB
      • Karta muzyczna:
      • Fiio E10K
      • Zestaw Audio:
      • Audio Technica ATH-M50X
      • Obudowa:
      • Phanteks Enthoo Pro M
    ppp2211 is just really niceppp2211 is just really niceppp2211 is just really niceppp2211 is just really nice Avatar ppp2211
    Na forum od
    październik 2010
    Skąd
    London
    Wiek
    22
    Postów
    11,844

    Domyślnie

    Generalnie nie powinien, dedykowane są pod płyty X99 bo do niedawna to były jedyne płyty DDR4.
    Pozdrawiam, Piotrek.

    Masz pytanie? Załóż nowy temat! Proszę nie pisać na PW z pytaniami które można zadać na forum.

    PC: i7-4790K delid @ 4.8 GHz 1.29 V | NH-U14S | Asrock Z97 OC Formula | 2x8 GB @ 2400 CL11 | GTX1080 Zotac | MX200 500 GB | WD Green 1.5 TB | Phanteks Enthoo Pro M | RM750i | AOC Q3279VWF | W10 Home
    Laptop:
    Dell Latitude E7240 | i5-4310U | Intel HD4400 | 12 GB @ 1600 CL11 | Samsung 850 Evo 250 GB | Manjaro
    CPU-Z Phenom 955 4,4 GHz | CPU-Z 3570K 5,0 GHz | CPU-Z 4790K 5,0 GHz | 3DMark11 - Phenom + 560Ti | 3DMark11 - i5 + 560Ti | 3DMark11 - GTX760 | Fire Strike - GTX760 | Fire Strike - GTX960 | Fire Strike - GTX1060 | Fire Strike - i7 + GTX1060

  5. #5
    Nowicjusz Tudu is on a distinguished road
    Na forum od
    grudzień 2015
    Skąd
    Kraków
    Postów
    4

    Domyślnie

    Ok, dzięki za pomoc.

+ Odpowiedz na ten temat Idź na główną stronę forum

Informacje o wątku

Users Browsing this Thread

Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten temat. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)

     

Podobne wątki

  1. Fx8320 problem z taktowaniem ramu
    By borys123 in forum Socket AM3(+)/AM2(+)
    Odpowiedzi: 21
    Ostatni post / autor: 09 kwiecień 13, 11:47
  2. Problem z OC E6750 i Ramu
    By adivxv in forum Socket 775/771
    Odpowiedzi: 9
    Ostatni post / autor: 08 czerwiec 10, 01:03
  3. Problem 8Gb ramu i Vista 64bit
    By humulus in forum Pamięci
    Odpowiedzi: 9
    Ostatni post / autor: 28 grudzień 08, 22:10
  4. Problem Z Podkręcaniem Po Dodaniu Następnego Ramu
    By Buba in forum Socket 775/771
    Odpowiedzi: 12
    Ostatni post / autor: 19 kwiecień 08, 00:12
  5. Odpowiedzi: 2
    Ostatni post / autor: 24 czerwiec 04, 15:08

Uprawnienia

  • Nie możesz zakładać nowych tematów
  • Nie możesz pisać wiadomości
  • Nie możesz dodawać załączników
  • Nie możesz edytować swoich postów