+ Odpowiedz na ten temat
Pokaż wyniki od 1 do 5 z 5

Temat: Problem z prawie nowym zasilaczem Be quiet.

  1. #1
    Bartek Kołek is on a distinguished road
    Na forum od
    październik 2015
    Skąd
    Szczytna
    Postów
    3

    Domyślnie Problem z prawie nowym zasilaczem Be quiet.

    Witam serdecznie, mam problem z 4 miesięcznym zasilaczem firmy Be Quiet Pure Power 630W, jakiś tydzień temu zaczął piszczeć. Czytałem o tym wiele, z tego co wyczytałem to mogą piszczeć cewki i piszczą np pod większym obciążeniem, a u mnie na odwrót, mianowicie mój komputer to :
    -Procesor: FX 8350
    -Płyta główna : MSI 970 Gaming
    -Karta graf. : MSI 970
    -Dysk SSD i HDD
    -Powietrze : Be Quiet Dark Rock 3
    -5 Wentylatorów

    I teraz tak gdy procesor ma ustawienia fabryczne czyli ma 4.0GHZ i jeżeli nie ma użycia procesora to spada nawet do 2ghz aby trzymać niską temperaturę (wtedy mam około 18 stopni) -
    W tym momencie gdy spada taktowanie i użycie procesor, zasilacz piszczy okropnie takie cyfrowe piszczenie. Gdy ustawie stałe 4GHZ zasilacz mniej piszczy, a gdy jest użycie procesora większe niż 70% w ogole nie piszczy.
    Gdy jest procesor podkręcony do 4.6GHZ (jakie w ogole największe stabilne OC na tym procesorze udalo mi się osiągnąć) to nawet w spoczynku nie piszczy.
    Czyli wywnioskowałem że gdy się zasilacz nie męczy to wtedy wydaje ten okropny dzwięk,
    Co wy o tym myślicie ? Jak to jest możliwe ?
    Mogę dodać też że gdy daje NB Frequency przy podkręcaniu na ponad 4.6hz większe jak 2400hz to komputer w ogole nie wstaje włącza sie ale nie odpala nic nawet grafika nie zapala. Tak jak by Be Quietowi już brakowało mocy.

  2. #2
    Admin
    • Mój komputer
      • Płyta główna:
      • Asrock Z77 Extreme 4
      • Procesor:
      • Intel Core i5 3570K
      • Chłodzenie procesora:
      • Noctua NH-U14S
      • Pamięć RAM:
      • Ballistix Elite 2x8 GB
      • Karta graficzna:
      • KFA2 GTX1060 6 GB
      • Zasilacz:
      • Antec HCG-620
      • Dysk twardy:
      • Crucial MX200 500GB
      • Karta muzyczna:
      • Fiio E10K
      • Zestaw Audio:
      • Audio Technica ATH-M50X
      • Obudowa:
      • Phanteks Enthoo Pro M
    ppp2211 is a jewel in the roughppp2211 is a jewel in the roughppp2211 is a jewel in the roughppp2211 is a jewel in the rough Avatar ppp2211
    Na forum od
    październik 2010
    Skąd
    London
    Wiek
    21
    Postów
    11,219

    Domyślnie

    Jesteś pewien, że to zasilacz piszczy? Z objawów raczej wygląda mi to na płytę. Normalka.

    To że nie wstaje przy podkrecaniu CPUNB tez nie ma raczej nic wspólnego z zasilaczem, a bardziej z ustawieniami w uefi.
    Pozdrawiam, Piotrek.

    Masz pytanie? Załóż nowy temat! Proszę nie pisać na PW z pytaniami które można zadać na forum.

    Desktop: i5-3570K@ 4.6 GHz 1,16 V | Noctua NH-U14S | Asrock Z77 Extreme 4 | Ballistix Elite 2x8 GB @ 2400 CL11 | KFA2 1060 6GB EXOC | Crucial MX200 500 GB | WD Green 1.5 TB | Phanteks Enthoo Pro M | Antec HCG-620 | W10 Home | BenQ GW2760
    Laptop: Dell Latitude E7240 | i5-4310U | Intel HD4400 | 12 GB 1600 CL11 | Samsung PM851 256 GB | W10 Pro
    Mobile: Huawei Mate 8 NXT-L29 | Audio: FiiO E10k + Audio Technica ATH-M50X + Vsonic VSD1 + Superlux HD661 | Foto: Nikon D7000 + Nikkor 18-105 VR
    CPU-Z Phenom 955 4,4 GHz | CPU-Z 3570K 5,0 GHz | 3DMark11 - Phenom + 560Ti | 3DMark11 - i5 + 560Ti | 3DMark11 - GTX760 | Fire Strike - GTX760 | Fire Strike - GTX960 | Fire Strike - GTX1060

  3. #3
    Bartek Kołek is on a distinguished road
    Na forum od
    październik 2015
    Skąd
    Szczytna
    Postów
    3

    Domyślnie

    Płyta główna ma akurat miesiąc, bo to jest świeżo złożony komputer. Ale jestem raczej pewny że zasilacz bo nawet gdy przyłożę dokładnie ucho do zasilacza to na jednej ściance ewidentnie piszczy mi najbardziej, przysłuchiwałem się po całej płycie głównej i nic.

    ---------- Post dodany o 22:43 ---------- Poprzedni był napisany o 22:43 ----------

    Co do objawów to mogę powiedzieć że nawet jak przewijam stronę www to w momencie przewijania kółka piszczenie przerywa się.

    ---------- Post dodany o 22:46 ---------- Poprzedni był napisany o 22:43 ----------

    Nie nie nie jeszcze raz się upewniłem i jestem w 100% pewny że to zasilacz

  4. #4
    KGB
    KGB jest offline
    Antypartyzant Moderator
    • Mój komputer
      • Płyta główna:
      • DFI Infinity NF ultraII
      • Procesor:
      • AMD Athlon64 5400BE
      • Chłodzenie procesora:
      • Delta 0.6A + kawałek alu
      • Pamięć RAM:
      • 4x1024mb Geil : Kingmax
      • Karta graficzna:
      • HIS HD3870 ddr4
      • Chłodzenie karty graficznej:
      • suszarka
      • Zasilacz:
      • DELTA DPS-465AB
      • Dysk twardy:
      • SSD Intel + 2xSamsung F3
      • Napęd optyczny:
      • LG GSA-4167B
      • Karta muzyczna:
      • ALC850
      • Zestaw Audio:
      • 3D sound AROWANA
      • Obudowa:
      • SexiPlexiCzerwona
    KGB has a spectacular aura aboutKGB has a spectacular aura about Avatar KGB
    Na forum od
    kwiecień 2004
    Skąd
    z łona matki
    Wiek
    34
    Postów
    6,719

    Domyślnie

    gdy podkrecasz proc to w spoczynku caly czas masz 4.6GHz czy tez spada do 2GHz ?
    dużo jeżdże i lubię jeździć, ale jak jeżdżę po autostradach, to czasami zdarza się, że widze takich wariatów co zapierd...a, aż głowa puchnie....
    ledwo co ich wyprzedzam

  5. #5
    Bartek Kołek is on a distinguished road
    Na forum od
    październik 2015
    Skąd
    Szczytna
    Postów
    3

    Domyślnie

    Nie nie Wtedy wylaczam ta opcje, w uefi jest taka mozliwosc ze mnoznik ustawiam na auto i on od zaleznosci obciazenia procesora go tam spowalnia itd. Ale jak ustawie nawet stale 4ghz to piszczy. A gdy wlacze obnizanie automatyczne taktowania to piszczygruchocze jak cholera .

+ Odpowiedz na ten temat Idź na główną stronę forum

Informacje o wątku

Users Browsing this Thread

Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten temat. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)

     

Podobne wątki

  1. Problem z zasilaczem
    By kwiatek13 in forum Zasilacze i UPS-y
    Odpowiedzi: 6
    Ostatni post / autor: 27 czerwiec 10, 16:54
  2. problem z zasilaczem
    By lukkos in forum Zasilacze i UPS-y
    Odpowiedzi: 16
    Ostatni post / autor: 28 marzec 09, 00:46
  3. dziwny problem z zasilaczem
    By sroczkin in forum Socket 775/771
    Odpowiedzi: 5
    Ostatni post / autor: 19 styczeń 09, 23:05
  4. Problem z zasilaczem...
    By Baton_3 in forum Zasilacze i UPS-y
    Odpowiedzi: 2
    Ostatni post / autor: 26 maj 06, 11:29
  5. problem z zasilaczem
    By wierki in forum Elektronika
    Odpowiedzi: 2
    Ostatni post / autor: 18 grudzień 04, 15:47

Uprawnienia

  • Nie możesz zakładać nowych tematów
  • Nie możesz pisać wiadomości
  • Nie możesz dodawać załączników
  • Nie możesz edytować swoich postów