+ Odpowiedz na ten temat
Pokaż wyniki od 1 do 13 z 13

Temat: MSI Z87 G45 nie lubi Viperów...

  1. #1
    Nowicjusz vrinx is on a distinguished road
    Na forum od
    listopad 2013
    Skąd
    Łódź
    Postów
    7

    Domyślnie MSI Z87 G45 nie lubi Viperów...

    To mój pierwszy post od momentu rejestracji wiec na początek witam wszystkich serdecznie. Na podkręcanie procesora czy innych elementów przyjdzie czas ale na razie jest problem z pamieciami lub płytą.
    Płyta MSI Z87-G45 Gaming,
    Procesor: i7-4770K,
    RAM Patriot Viper (2x8GB, 1600) dokładnie PVI316G160C9K i z tym elementam mam ogromny problem.
    SSD Samsung 840 Evo 250 GB,
    HDD Barracuda 3TB
    nargywarka blue-ray zasiłka Cheftec 700 W
    Bez karty grafiki, tylko intergralna na razie.
    Bios najnowszy.

    Problem z RAMem był taki że komp na jednej ładnie działa i jest wszytko OK (slot 2) a na drugiej nawet bios nie startuje. Próbowałem różne sloty nic. Tak w dualu jak i sama ta druga nie działa. Miałem pare lat przestoju w nowych PCtach wiec bios czy uefi mnie troche zaskoczyło i za bardzo tam nie mieszałem. Wiekszośc była w Auto.
    Czesci kupione w USA ale pofatygowałem sie do niedalekiego serwisu z tą pamięcią - stwierdzili że trup. Skontaktowałem się z Patriotem, zachowali się OK i powiedzieli żebym odesłał do Holandii. Poszły. Wróciły inne z oznaczeniem PVL. Uruchomienie kompa (pamieci w slotach 2 i 4) i od razu windows 8 pokazuje bledy. Włączam Memtest - 15 bledów
    . Postanawiam podnieść napiecie pamieci, reszta w auto 9-9-9-24. 1600MHz. Przy 1.575 V działaja stabilnie i Memtest przechodzi bezbłednie. Windows poczatkowo OK ale pózniej nagły restart. Podniosłem jeszcze ciut napiecie i to samo. Po jakims czasie Windows sie restartuje.... Ma ktos jakiś pomysł jak to ustawić aby było OK? A może płyta uwala te pamieci? Dodam że ani te pierwsze ani te drugie pamieci nie znajdują się na liście kompatybilnych pamieci tes płyty MSI. Licze na pomoc....

  2. #2
    Admin
    • Mój komputer
      • Płyta główna:
      • Asrock Z97 OC Formula
      • Procesor:
      • i7-4790K 4.8 GHz
      • Chłodzenie procesora:
      • Woda
      • Pamięć RAM:
      • Ballistix Elite 2x8 GB
      • Karta graficzna:
      • GTX1080 Zotac Amp Extrem
      • Zasilacz:
      • RM750i
      • Dysk twardy:
      • Crucial MX200 500GB
      • Karta muzyczna:
      • Fiio E10K
      • Zestaw Audio:
      • Audio Technica ATH-M50X
      • Obudowa:
      • Phanteks Enthoo Pro M
    ppp2211 is just really niceppp2211 is just really niceppp2211 is just really niceppp2211 is just really nice Avatar ppp2211
    Na forum od
    październik 2010
    Skąd
    London
    Wiek
    22
    Postów
    11,646

    Domyślnie

    Być może dostałeś proca z uszkodzonym kontrolerem pamięci - Haswell miał tego typu problemy, i zapewne dalej ma.
    Pozdrawiam, Piotrek.

    Masz pytanie? Załóż nowy temat! Proszę nie pisać na PW z pytaniami które można zadać na forum.

    Desktop: i7-4790K delid @ 4.8 GHz 1.29 V | Asrock Z97 OC Formula | Ballistix Elite 2x8 GB @ 2400 CL11 | GTX1080 Zotac Amp Extreme | Crucial MX200 500 GB | WD Green 1.5 TB | Phanteks Enthoo Pro M | Corsair RM750i | W10 Home | BenQ GW2760
    Chłodzenie: EK Supremacy EVO | Mayhems Havoc 240 | Laing DDC PWM + EK X-TOP Acetal | Phobya Balancer 150
    Laptop: Dell Latitude E7240 | i5-4310U | Intel HD4400 | 12 GB @ 1600 CL11 | Samsung 850 Evo 250 GB | W10 Pro
    CPU-Z Phenom 955 4,4 GHz | CPU-Z 3570K 5,0 GHz | CPU-Z 4790K 5,0 GHz | 3DMark11 - Phenom + 560Ti | 3DMark11 - i5 + 560Ti | 3DMark11 - GTX760 | Fire Strike - GTX760 | Fire Strike - GTX960 | Fire Strike - GTX1060 | Fire Strike - i7 + GTX1060

  3. #3
    Fanatyk
    • Mój komputer
      • Płyta główna:
      • Asus P8Z77-M
      • Procesor:
      • i5 3770 "+4" (4.1-4.3)
      • Chłodzenie procesora:
      • Zalman Flex + Lepa Vorte
      • Pamięć RAM:
      • HyperX 2x8 1866@2133
      • Karta graficzna:
      • GTX 1050 Zotac OC
      • Zasilacz:
      • OCZ ZT 650
      • Dysk twardy:
      • Crucial MX100 256, WD 2T
      • Napęd optyczny:
      • DVD RW
      • Zestaw Audio:
      • Genius 1255A
      • Obudowa:
      • In Win
    Pioy is a jewel in the roughPioy is a jewel in the roughPioy is a jewel in the roughPioy is a jewel in the rough Avatar Pioy
    Na forum od
    styczeń 2011
    Skąd
    Piła/Poznań
    Wiek
    26
    Postów
    7,795

    Domyślnie

    Trzeba by to bylo sprawdzic w innym pc najlepiej.
    "Łaptop" Ale też się kręci ;] |- Acer TimelineX 3820TG -||- i5 450M (udało się ustawić bclk=160) -||- 2+4GB DDR3 -||- ATI MR5650@700/1000 -||- SSD MX100 256GB -||- 13,3" led -||- Lenovo L220x 22" 16:10 1920x1200 S-PVA -|


    OCForum też ma swojego nadpobudliwego moderatora: link1, link2

  4. #4
    Nowicjusz vrinx is on a distinguished road
    Na forum od
    listopad 2013
    Skąd
    Łódź
    Postów
    7

    Domyślnie

    No to mnie pocieszacie. Chyba nawet nie znam nikogo kto ma płyte na 1150... Pomyslę, dzięki za taki trop.

  5. #5
    Fanatyk
    • Mój komputer
      • Płyta główna:
      • Asus P8Z77-M
      • Procesor:
      • i5 3770 "+4" (4.1-4.3)
      • Chłodzenie procesora:
      • Zalman Flex + Lepa Vorte
      • Pamięć RAM:
      • HyperX 2x8 1866@2133
      • Karta graficzna:
      • GTX 1050 Zotac OC
      • Zasilacz:
      • OCZ ZT 650
      • Dysk twardy:
      • Crucial MX100 256, WD 2T
      • Napęd optyczny:
      • DVD RW
      • Zestaw Audio:
      • Genius 1255A
      • Obudowa:
      • In Win
    Pioy is a jewel in the roughPioy is a jewel in the roughPioy is a jewel in the roughPioy is a jewel in the rough Avatar Pioy
    Na forum od
    styczeń 2011
    Skąd
    Piła/Poznań
    Wiek
    26
    Postów
    7,795

    Domyślnie

    Ale mozesz je na jakiejkolwiek platformie sprawdzic, jak pamieci dzialaja to dzialaja, jak nie to nie. W kazfym posrednim przypadku cos z pc jest nie tak
    "Łaptop" Ale też się kręci ;] |- Acer TimelineX 3820TG -||- i5 450M (udało się ustawić bclk=160) -||- 2+4GB DDR3 -||- ATI MR5650@700/1000 -||- SSD MX100 256GB -||- 13,3" led -||- Lenovo L220x 22" 16:10 1920x1200 S-PVA -|


    OCForum też ma swojego nadpobudliwego moderatora: link1, link2

  6. #6
    Nowicjusz vrinx is on a distinguished road
    Na forum od
    listopad 2013
    Skąd
    Łódź
    Postów
    7

    Domyślnie

    Aaaa... Źle zrozumiałem.... Myślałem aby sprawdzać procesor. A czy jakikolwiek program jest w stanie sprawdzć ewentualnie uszkodzony kontroler pamieci na procku? Jakiś Prime czy coś? Pamieci oczywiście sprawdze. Nurtuje mnie tylko jedno pytanie czemu kość nr 1 w slocie 2 działa bez zarzutu (Memtest i Win8 ) a kość nr 2 nie (Memtest Ok a win 8 restart). Watpie żebym miał takiego pecha że dwa zestawy Partiotów dostałem wadliwe ??? Czy mozliwe jest aby płyta MSI w Dualu uszkadzała nowe pamieci??? Sam nie wiem co o tym sądzić. Zna ktoś może dobry serwis w Łodzi? Ja generalnie pare razy kupowałem cześci i cos tam serwisowałem (laptop) w Ideale na Rzgowskiej....

  7. #7
    Nowicjusz vrinx is on a distinguished road
    Na forum od
    listopad 2013
    Skąd
    Łódź
    Postów
    7

    Domyślnie

    Hej, zaglebilem się w dokładne defaultowe testowanie pamięci i oto wyniki, co o tym myślicie, mem test:
    *

    Pamiec 1 slot 1: memtest zawieszony po 1 min and 46 sec, 300 bledow
    Pamiec 1 slot 2: memtest zwiecha po 44 sekundach, ponad milion bledow
    Pamiec 1 slot 3: restart memtesta po 3 sekundach
    Pamiec1 slot 4: memtest wisi po 3 minutach, 35 bledow
    *
    Pamięć 2 slot 1: brak błędów po 3 cyklach
    Pamiec 2 slot 4: brak błędów po 5 cyklach
    Pamiec 2 slot 3: braknbledow po 3 cyklach
    Pamiec 2 slot 2: brak błędów po dwóch cyklach

    Będę jeszcze testował na innym kompie jak znajdę chwile...

    vrinx using nexus7

  8. #8
    Admin
    • Mój komputer
      • Płyta główna:
      • Asrock Z97 OC Formula
      • Procesor:
      • i7-4790K 4.8 GHz
      • Chłodzenie procesora:
      • Woda
      • Pamięć RAM:
      • Ballistix Elite 2x8 GB
      • Karta graficzna:
      • GTX1080 Zotac Amp Extrem
      • Zasilacz:
      • RM750i
      • Dysk twardy:
      • Crucial MX200 500GB
      • Karta muzyczna:
      • Fiio E10K
      • Zestaw Audio:
      • Audio Technica ATH-M50X
      • Obudowa:
      • Phanteks Enthoo Pro M
    ppp2211 is just really niceppp2211 is just really niceppp2211 is just really niceppp2211 is just really nice Avatar ppp2211
    Na forum od
    październik 2010
    Skąd
    London
    Wiek
    22
    Postów
    11,646

    Domyślnie

    Pamięć 1 jest uszkodzona.
    Pozdrawiam, Piotrek.

    Masz pytanie? Załóż nowy temat! Proszę nie pisać na PW z pytaniami które można zadać na forum.

    Desktop: i7-4790K delid @ 4.8 GHz 1.29 V | Asrock Z97 OC Formula | Ballistix Elite 2x8 GB @ 2400 CL11 | GTX1080 Zotac Amp Extreme | Crucial MX200 500 GB | WD Green 1.5 TB | Phanteks Enthoo Pro M | Corsair RM750i | W10 Home | BenQ GW2760
    Chłodzenie: EK Supremacy EVO | Mayhems Havoc 240 | Laing DDC PWM + EK X-TOP Acetal | Phobya Balancer 150
    Laptop: Dell Latitude E7240 | i5-4310U | Intel HD4400 | 12 GB @ 1600 CL11 | Samsung 850 Evo 250 GB | W10 Pro
    CPU-Z Phenom 955 4,4 GHz | CPU-Z 3570K 5,0 GHz | CPU-Z 4790K 5,0 GHz | 3DMark11 - Phenom + 560Ti | 3DMark11 - i5 + 560Ti | 3DMark11 - GTX760 | Fire Strike - GTX760 | Fire Strike - GTX960 | Fire Strike - GTX1060 | Fire Strike - i7 + GTX1060

  9. #9
    Nowicjusz vrinx is on a distinguished road
    Na forum od
    listopad 2013
    Skąd
    Łódź
    Postów
    7

    Domyślnie

    No i OK, każdy chyba się z tym zgodzi... ale zachodzi pytanie: dwa razy dostałem wadliwe Patrioty? Za każdym razem ta sama sytuacja: wkładam obydwie w slot 1 i 3 (dual) a później jak nie działa tak jak trzeba to testuje osobno i wychodzi że jedna jest walnięta. Ale dwa razy pod rząd??? Czy jest szansa że ta płyta jest coś nie teges i uszkadza po prostu jedną z pamięci? Oczywiście mogę znów ją wysłać ale czy to rozwiąże problem....

  10. #10
    I AM XTREME 3D-Info Team
    • Mój komputer
      • Płyta główna:
      • Asus P6T
      • Procesor:
      • W3520 @ 4G
      • Chłodzenie procesora:
      • CNPS10X
      • Pamięć RAM:
      • 6x1GB
      • Karta graficzna:
      • Zalman 7770
      • Chłodzenie karty graficznej:
      • vf-1000
      • Zasilacz:
      • Corsair 550
      • Dysk twardy:
      • 120 evo840 + 1TB Blue
      • Karta muzyczna:
      • x-fi extreme
      • Zestaw Audio:
      • x-540,brainwavz Proalpha
      • Obudowa:
      • gladius 600
    aTomic is on a distinguished road Avatar aTomic
    Na forum od
    październik 2008
    Skąd
    Wałbrzych/Wrocław
    Wiek
    26
    Postów
    2,652

    Domyślnie

    a ile czasu obie kości działały w dualu (bank 1 i 3). zarówno w przypadku 1szym jak i 2gim
    High Frequency, High Efficiency, High Voltage = Extreme

    Zapraszam na naszą stronę poświęconą overclockingowi:



    Najszybsze DDR2 w PL, TOP 9 @HWB - 1574MHz klik
    Ultra szybki 661 w wykonaniu 3di klik
    Sandy Bridge 3D projekt: klik
    Wielki benching LGA 1156: cz1
    Najszybszy 4850 na świecie: cz1

  11. #11
    Nowicjusz vrinx is on a distinguished road
    Na forum od
    listopad 2013
    Skąd
    Łódź
    Postów
    7

    Domyślnie

    W pierwszym przypadku to nawet bios na dwóch nie chciał ruszyć, wiec może ze dwa restarty i później ze 2-3 próby. W drugim przypadku kilka minut, 2-3 restarty i błedy win8 i dałem spokój kościom w dualu.....

  12. #12
    Nowicjusz vrinx is on a distinguished road
    Na forum od
    listopad 2013
    Skąd
    Łódź
    Postów
    7

    Domyślnie

    No to szybki update dla innych mających podobne problemy. Wyslalem te kości ponownie do producenta, odesłał nowe ponownie. Najpierw testowane memtestem pojedynczo ok, potem w dualu ok. I wszystko dziala. Walczcie do końca. Można mieć pecha dwa razy pod rząd.

    vrinx using nexus7

  13. #13
    Fearless Moderator
    • Mój komputer
      • Płyta główna:
      • ASUS P8P67
      • Procesor:
      • i5 2500K @ 4.5Ghz 1.26V
      • Chłodzenie procesora:
      • Apogee GTZ
      • Pamięć RAM:
      • 8GB Dominator GT
      • Karta graficzna:
      • MSI GTX 660 OC
      • Chłodzenie karty graficznej:
      • H2O
      • Zasilacz:
      • Be Quiet 750W DP Pro
      • Dysk twardy:
      • SSD 830 128GB, WD 3TB
      • Napęd optyczny:
      • DVD-RW NEC 4570A
      • Karta muzyczna:
      • SB X-Fi Extreme
      • Zestaw Audio:
      • Logitech 5.1 Z906
      • Obudowa:
      • Cooler Master HAF XB
    proste71 has a spectacular aura aboutproste71 has a spectacular aura about Avatar proste71
    Na forum od
    maj 2006
    Skąd
    Sin City
    Wiek
    38
    Postów
    8,752

    Domyślnie

    Zdarza sie. Moj pierwszy projektor HD wymienialem 3x, za kazdym razym dostawalem nowy i byl uszkodzony. Za 4x dostalem w pelni dzialajacy.




    Salonowy zestaw pod filmy i rozrywke

    / Epson EH-TW480 HD / 120" PanaviewWidescreen /

    Antec ISK-300 150 / Asrock FM2A85X-ITX / AMD A10-5700 / Skythe Kozuti / 8GB 1866MHz / 320GB WD Black / SB X-Fi Pro / Logitech 5.1 Z906

+ Odpowiedz na ten temat Idź na główną stronę forum

Informacje o wątku

Users Browsing this Thread

Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten temat. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)

     

Podobne wątki

  1. e8200 nie lubi mnożnika x8 ??
    By Lewinski in forum Socket 775/771
    Odpowiedzi: 1
    Ostatni post / autor: 25 październik 11, 10:24
  2. Król nagrywania płyt nie lubi Windows Vista
    By marcin255 in forum Newsy
    Odpowiedzi: 7
    Ostatni post / autor: 23 październik 08, 23:14
  3. Odpowiedzi: 0
    Ostatni post / autor: 18 marzec 07, 13:10
  4. AMD lubi Wii
    By saTan in forum Newsy
    Odpowiedzi: 0
    Ostatni post / autor: 21 listopad 06, 19:09
  5. Aurox 12 lubi neostradę
    By Allen in forum Newsy
    Odpowiedzi: 0
    Ostatni post / autor: 05 wrzesień 06, 11:07

Uprawnienia

  • Nie możesz zakładać nowych tematów
  • Nie możesz pisać wiadomości
  • Nie możesz dodawać załączników
  • Nie możesz edytować swoich postów