+ Odpowiedz na ten temat
Pokaż wyniki od 1 do 14 z 14
Like Tree2Przydatne
  • 1 Post napisany przez ppp2211
  • 1 Post napisany przez ppp2211

Temat: GA-K8N51GMF-9 + amd 64x2 4200+

  1. #1
    Nowicjusz kfas is on a distinguished road
    Na forum od
    luty 2014
    Skąd
    Świecie
    Wiek
    45
    Postów
    7

    Domyślnie GA-K8N51GMF-9 + amd 64x2 4200+

    Witam. Moja płyta główna jak w tytule, a problem taki, że chyba wykonałem zły zakup procesora. Chciałem lekko przyspieszyć kompa, i zakupiłem procesor amd 64x2 4200+ (toledo), a powinien być menchester(dane producenta ze strony internetowej). Po uruchomieniu komputera, nie mogę nawet wejsc do biosu, więc przełożyłem stary procesor i tyle. Bios mam najnowszy pod tą płytę, zasilacz raczej niższych lotów, pamięć 2x1Gb, i itd., czyli standart. Jeżeli ma ktoś jakieś pomysły lub/i sugestie poproszę o wypowiedzi.
    Pozdrawiam.

  2. #2
    Fanatyk
    • Mój komputer
      • Płyta główna:
      • Asus P8Z77-M
      • Procesor:
      • i5 3770 "+4" (4.1-4.3)
      • Chłodzenie procesora:
      • Zalman Flex + Lepa Vorte
      • Pamięć RAM:
      • HyperX 2x8 1866@2133
      • Karta graficzna:
      • GTX 1050 Zotac OC
      • Zasilacz:
      • OCZ ZT 650
      • Dysk twardy:
      • Crucial MX100 256, WD 2T
      • Napęd optyczny:
      • DVD RW
      • Zestaw Audio:
      • Genius 1255A
      • Obudowa:
      • In Win
    Pioy is a jewel in the roughPioy is a jewel in the roughPioy is a jewel in the roughPioy is a jewel in the rough Avatar Pioy
    Na forum od
    styczeń 2011
    Skąd
    Piła/Poznań
    Wiek
    26
    Postów
    7,797

    Domyślnie

    Płyta obsługuje niektóre CPU Toledo, co jest konkretnie po włożeniu Twojego? Czarny ekran zupełnie? Może tak być, że nie rusza (w supporcie jest 4400+ Toledo), ale dobrze by było sprawdzić CPU (chociaż w obecnych czasach nie będzie to łatwe znaleźć inną płytę s939).
    "Łaptop" Ale też się kręci ;] |- Acer TimelineX 3820TG -||- i5 450M (udało się ustawić bclk=160) -||- 2+4GB DDR3 -||- ATI MR5650@700/1000 -||- SSD MX100 256GB -||- 13,3" led -||- Lenovo L220x 22" 16:10 1920x1200 S-PVA -|


    OCForum też ma swojego nadpobudliwego moderatora: link1, link2

  3. #3
    Nowicjusz kfas is on a distinguished road
    Na forum od
    luty 2014
    Skąd
    Świecie
    Wiek
    45
    Postów
    7

    Domyślnie

    Hi. Po włożeniu toledo i odpaleniu kompa jest czarny ekran, do biosu nie da rady zajrzeć, twardy nie mieli (brak sygnalizacji diodą). Jutro po południu podjadę do kolesia sprawdzić na innej płycie ( msi ), ale On coś mi monitował że ma inny socket ( prawdopodobnie am2 ), a tam to go już raczej nie wsadzę? Pozdrawiam.

  4. #4
    Admin
    • Mój komputer
      • Płyta główna:
      • Asrock Z97 OC Formula
      • Procesor:
      • i7-4790K 4.8 GHz
      • Chłodzenie procesora:
      • Woda
      • Pamięć RAM:
      • Ballistix Elite 2x8 GB
      • Karta graficzna:
      • GTX1080 Zotac Amp Extrem
      • Zasilacz:
      • RM750i
      • Dysk twardy:
      • Crucial MX200 500GB
      • Karta muzyczna:
      • Fiio E10K
      • Zestaw Audio:
      • Audio Technica ATH-M50X
      • Obudowa:
      • Phanteks Enthoo Pro M
    ppp2211 is just really niceppp2211 is just really niceppp2211 is just really niceppp2211 is just really nice Avatar ppp2211
    Na forum od
    październik 2010
    Skąd
    London
    Wiek
    22
    Postów
    11,647

    Domyślnie

    Cytat Napisał/a kfas Zobacz post
    a tam to go już raczej nie wsadzę? Pozdrawiam.
    Nie, nie ruszy. Nie ma co próbować nawet, bo nie wiem czy taki manewr nie spali proca, gdyż fizycznie pasuje - tylko elektrycznie się nie zgadza.

    Resetowałeś BIOS baterią/zworką po wymianie procesora?
    kfas uważa to za przydatne.
    Pozdrawiam, Piotrek.

    Masz pytanie? Załóż nowy temat! Proszę nie pisać na PW z pytaniami które można zadać na forum.

    Desktop: i7-4790K delid @ 4.8 GHz 1.29 V | Asrock Z97 OC Formula | Ballistix Elite 2x8 GB @ 2400 CL11 | GTX1080 Zotac Amp Extreme | Crucial MX200 500 GB | WD Green 1.5 TB | Phanteks Enthoo Pro M | Corsair RM750i | W10 Home | BenQ GW2760
    Chłodzenie: EK Supremacy EVO | Mayhems Havoc 240 | Laing DDC PWM + EK X-TOP Acetal | Phobya Balancer 150
    Laptop: Dell Latitude E7240 | i5-4310U | Intel HD4400 | 12 GB @ 1600 CL11 | Samsung 850 Evo 250 GB | W10 Pro
    CPU-Z Phenom 955 4,4 GHz | CPU-Z 3570K 5,0 GHz | CPU-Z 4790K 5,0 GHz | 3DMark11 - Phenom + 560Ti | 3DMark11 - i5 + 560Ti | 3DMark11 - GTX760 | Fire Strike - GTX760 | Fire Strike - GTX960 | Fire Strike - GTX1060 | Fire Strike - i7 + GTX1060

  5. #5
    Fanatyk
    • Mój komputer
      • Płyta główna:
      • Asus P8Z77-M
      • Procesor:
      • i5 3770 "+4" (4.1-4.3)
      • Chłodzenie procesora:
      • Zalman Flex + Lepa Vorte
      • Pamięć RAM:
      • HyperX 2x8 1866@2133
      • Karta graficzna:
      • GTX 1050 Zotac OC
      • Zasilacz:
      • OCZ ZT 650
      • Dysk twardy:
      • Crucial MX100 256, WD 2T
      • Napęd optyczny:
      • DVD RW
      • Zestaw Audio:
      • Genius 1255A
      • Obudowa:
      • In Win
    Pioy is a jewel in the roughPioy is a jewel in the roughPioy is a jewel in the roughPioy is a jewel in the rough Avatar Pioy
    Na forum od
    styczeń 2011
    Skąd
    Piła/Poznań
    Wiek
    26
    Postów
    7,797

    Domyślnie

    Spisz oznaczenia z CPU
    "Łaptop" Ale też się kręci ;] |- Acer TimelineX 3820TG -||- i5 450M (udało się ustawić bclk=160) -||- 2+4GB DDR3 -||- ATI MR5650@700/1000 -||- SSD MX100 256GB -||- 13,3" led -||- Lenovo L220x 22" 16:10 1920x1200 S-PVA -|


    OCForum też ma swojego nadpobudliwego moderatora: link1, link2

  6. #6
    Nowicjusz kfas is on a distinguished road
    Na forum od
    luty 2014
    Skąd
    Świecie
    Wiek
    45
    Postów
    7

    Domyślnie

    Hi. Jutro go wsadzę w socket i zrobię reset ( jakbym nie mógł tego zrobić za jednym zamachem jak był tam osadzony - panika jest wszechmocna ), a oznaczenia z proca to:
    AMD Athlon 64x2 ADA4200DAA5CD
    LCBIE 0723UPMW
    Z394797F70395

    na procesorze jest napisane także: DIFFUSED IN GERMANY

    Witam. Zrobiłem kilka kroków do przodu i tak: po resecie biosu zworką i jeszcze na to baterią, komputer na tym toledo wstał. Uruchomił się system, zaktualizował nowe urządzenie i go ponownie uruchomiłem. Na początek pełen obaw uruchomiłem winrara i obciążyłem procesor testem wydajnościowym (wentylator od cpu przyspieszył), i było dobrze dopóki nie włączyłem testu z wielowątkowością, i zaraz potem komputer się wyłączył. Zainstalowałem Aide64 extreme i sprawdzam temperatury: procesora bez obciążeń 32, rdzeń 1 - 35, rdzeń 2 - 38, natomiast po obciążeniu winrarem ( wielowątkowością) temperatura procesora wzrasta do 70, a rdzeni do 117 i komputer się wyłącza. Czyżby chłodzenie z semprona nie jest odpowiednie do tego procesora? Czy może też zasilacz nie daje rady a watami? Radiator jest aluminiowy, złożony na pastę silikonową. Pozdrawiam.
    Ostatnio edytowane przez kfas ; 26 luty 14 o 14:13

  7. #7
    Nowicjusz kfas is on a distinguished road
    Na forum od
    luty 2014
    Skąd
    Świecie
    Wiek
    45
    Postów
    7

    Domyślnie

    Witam. Przerażony temperaturami, przesmarowałem procesor czymś lepszym (pasta koloru srebrnego), ale tuż po włączeniu komputera, pojawia się jak zawsze wersja biosu, i inne mniej lub bardziej ciekawe rzeczy i komputer się wyłącza. Odłączyłem dysk twardy, napęd optyczny, stację dyskietek, ale to nic nie zmienia, a za jakieś 2-3 godziny przełoże zasilacz fortrona z innego komputera, i zobaczę efekty. Pozdrawiam

  8. #8
    Admin
    • Mój komputer
      • Płyta główna:
      • Asrock Z97 OC Formula
      • Procesor:
      • i7-4790K 4.8 GHz
      • Chłodzenie procesora:
      • Woda
      • Pamięć RAM:
      • Ballistix Elite 2x8 GB
      • Karta graficzna:
      • GTX1080 Zotac Amp Extrem
      • Zasilacz:
      • RM750i
      • Dysk twardy:
      • Crucial MX200 500GB
      • Karta muzyczna:
      • Fiio E10K
      • Zestaw Audio:
      • Audio Technica ATH-M50X
      • Obudowa:
      • Phanteks Enthoo Pro M
    ppp2211 is just really niceppp2211 is just really niceppp2211 is just really niceppp2211 is just really nice Avatar ppp2211
    Na forum od
    październik 2010
    Skąd
    London
    Wiek
    22
    Postów
    11,647

    Domyślnie

    Czy czasem w tych Athlonach nie ma pasty między rdzeniem a IHSem? Jesli tak to pewnie zaschła na kość i dlatego takie tempy.
    kfas uważa to za przydatne.
    Pozdrawiam, Piotrek.

    Masz pytanie? Załóż nowy temat! Proszę nie pisać na PW z pytaniami które można zadać na forum.

    Desktop: i7-4790K delid @ 4.8 GHz 1.29 V | Asrock Z97 OC Formula | Ballistix Elite 2x8 GB @ 2400 CL11 | GTX1080 Zotac Amp Extreme | Crucial MX200 500 GB | WD Green 1.5 TB | Phanteks Enthoo Pro M | Corsair RM750i | W10 Home | BenQ GW2760
    Chłodzenie: EK Supremacy EVO | Mayhems Havoc 240 | Laing DDC PWM + EK X-TOP Acetal | Phobya Balancer 150
    Laptop: Dell Latitude E7240 | i5-4310U | Intel HD4400 | 12 GB @ 1600 CL11 | Samsung 850 Evo 250 GB | W10 Pro
    CPU-Z Phenom 955 4,4 GHz | CPU-Z 3570K 5,0 GHz | CPU-Z 4790K 5,0 GHz | 3DMark11 - Phenom + 560Ti | 3DMark11 - i5 + 560Ti | 3DMark11 - GTX760 | Fire Strike - GTX760 | Fire Strike - GTX960 | Fire Strike - GTX1060 | Fire Strike - i7 + GTX1060

  9. #9
    Fanatyk
    • Mój komputer
      • Płyta główna:
      • Asus P8Z77-M
      • Procesor:
      • i5 3770 "+4" (4.1-4.3)
      • Chłodzenie procesora:
      • Zalman Flex + Lepa Vorte
      • Pamięć RAM:
      • HyperX 2x8 1866@2133
      • Karta graficzna:
      • GTX 1050 Zotac OC
      • Zasilacz:
      • OCZ ZT 650
      • Dysk twardy:
      • Crucial MX100 256, WD 2T
      • Napęd optyczny:
      • DVD RW
      • Zestaw Audio:
      • Genius 1255A
      • Obudowa:
      • In Win
    Pioy is a jewel in the roughPioy is a jewel in the roughPioy is a jewel in the roughPioy is a jewel in the rough Avatar Pioy
    Na forum od
    styczeń 2011
    Skąd
    Piła/Poznań
    Wiek
    26
    Postów
    7,797

    Domyślnie

    True, dobrze mówi.

    Czapkę można zdjąć... no ale istnieje ryzyko zabicia przy tym CPU.
    "Łaptop" Ale też się kręci ;] |- Acer TimelineX 3820TG -||- i5 450M (udało się ustawić bclk=160) -||- 2+4GB DDR3 -||- ATI MR5650@700/1000 -||- SSD MX100 256GB -||- 13,3" led -||- Lenovo L220x 22" 16:10 1920x1200 S-PVA -|


    OCForum też ma swojego nadpobudliwego moderatora: link1, link2

  10. #10
    Nowicjusz kfas is on a distinguished road
    Na forum od
    luty 2014
    Skąd
    Świecie
    Wiek
    45
    Postów
    7

    Domyślnie

    Hi. Zdjąłem pastę srebrną, przedmuchałem socket, wsadziłem cpu, ale do cpu użyłem pasty silikonowej, bo mi się już tamta skończyła. Dostałem się do biosu i od razu temperatura 55 i rosła do 70 i komputer się wyłączył. Odczekałem chwilę, ponowne uruchomienie i szybko do biosu i zdjąłem mnożnik z domyślnego, na x5 no i teraz temperatura na uruchomionym systemie to bez obciążeń procesor 46,rdzeń 60, i 65. Powiedzcie coś więcej o tym rozdłubywaniu cpu, i czy temperatury, które były po prawie 120 st., nie odcisnęły się w jakiś sposób na procesorze? Pozdrawiam i dzięki za zainteresowanie.

  11. #11
    3D-Info Team d3mox will become famous soon enoughd3mox will become famous soon enough Avatar d3mox
    Na forum od
    sierpień 2008
    Skąd
    Brussel, Belgium
    Wiek
    24
    Postów
    3,487

    Domyślnie

    Zobacz czy radiator dobrze styka sie z prockiem. W niektorych plytach byl jakis dziwny koszyk i nie za bardzo odbieralo cieplo z CPU. Sproboj go nie zapinac tylko przylozyc i docisnac. Moze byc zaschnieta pasta badz uwalony czujnik - tak jak mialem w 5600+



    Keep on benching!

  12. #12
    Nowicjusz kfas is on a distinguished road
    Na forum od
    luty 2014
    Skąd
    Świecie
    Wiek
    45
    Postów
    7

    Domyślnie

    Witam. Wyjąłem toledo, wsadziłem semprona bez żadnej pasty, na to radiator i temperatury to na luzie 44, a w stresie( win rar test wielowątkowy) to około 70. Pasta by tam pewnie dała lekko mniejsze temperatury, ale czy można już wykluczyć czujniki?, a jeżeli tak to które? (są na płycie i procesorze? - tego nie wiem). Oglądnąłem kilka fotomanuali jak pozbyć się tej pancblachy, lub jak kto woli IHS, i jest to wykonalne.Pozdrawiam

  13. #13
    Fanatyk
    • Mój komputer
      • Płyta główna:
      • Asus P8Z77-M
      • Procesor:
      • i5 3770 "+4" (4.1-4.3)
      • Chłodzenie procesora:
      • Zalman Flex + Lepa Vorte
      • Pamięć RAM:
      • HyperX 2x8 1866@2133
      • Karta graficzna:
      • GTX 1050 Zotac OC
      • Zasilacz:
      • OCZ ZT 650
      • Dysk twardy:
      • Crucial MX100 256, WD 2T
      • Napęd optyczny:
      • DVD RW
      • Zestaw Audio:
      • Genius 1255A
      • Obudowa:
      • In Win
    Pioy is a jewel in the roughPioy is a jewel in the roughPioy is a jewel in the roughPioy is a jewel in the rough Avatar Pioy
    Na forum od
    styczeń 2011
    Skąd
    Piła/Poznań
    Wiek
    26
    Postów
    7,797

    Domyślnie

    No jest to wykonalne, owszem. I raczej to jest przyczyna Twojego problemu.
    "Łaptop" Ale też się kręci ;] |- Acer TimelineX 3820TG -||- i5 450M (udało się ustawić bclk=160) -||- 2+4GB DDR3 -||- ATI MR5650@700/1000 -||- SSD MX100 256GB -||- 13,3" led -||- Lenovo L220x 22" 16:10 1920x1200 S-PVA -|


    OCForum też ma swojego nadpobudliwego moderatora: link1, link2

  14. #14
    Nowicjusz kfas is on a distinguished road
    Na forum od
    luty 2014
    Skąd
    Świecie
    Wiek
    45
    Postów
    7

    Domyślnie

    Witam. Moje boje z problemem opisanym powyżej się zakończyły. Zdjąłem pancerblachę z procesora i usunąłem starą pastę z rdzenia (twarda była jak diabli),następnie posmarowałem silikonową nową rdzeń i założyłem pancerblachę. Potem znowu pasta i radiator, i temperatury są w porządku (nie jestem w stanie go zagotować (procesora i rdzeni)do 70 st.). Trochę miałem lęki, bo pancerblacha wykazywała objawy do pływania po rdzeniu, ale jakoś to się ułożyło. Dzięki wszystkim za udział, porady i pomoc. Pozdrawiam.

+ Odpowiedz na ten temat Idź na główną stronę forum

Informacje o wątku

Users Browsing this Thread

Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten temat. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)

     

Podobne wątki

  1. Athlon 64x2 vs M61SME-S2
    By ufosi in forum Socket AM3(+)/AM2(+)
    Odpowiedzi: 3
    Ostatni post / autor: 07 luty 09, 11:55
  2. Gigabyte GA-K8N51GMF-9 nVidia GeForce 6100
    By SimooN in forum Socket 939/940/754
    Odpowiedzi: 4
    Ostatni post / autor: 24 luty 07, 11:49
  3. Athlon 64x2
    By JURas in forum Software i programowanie
    Odpowiedzi: 5
    Ostatni post / autor: 09 luty 07, 16:56
  4. Sempron 3000+ (Socket 939) + Gigabyte GA-K8N51GMF-9
    By air_szyna in forum Co kupić?
    Odpowiedzi: 20
    Ostatni post / autor: 08 luty 06, 00:27
  5. 4200 64MB vs. 4200 128MB
    By Kean in forum Karty graficzne
    Odpowiedzi: 13
    Ostatni post / autor: 18 październik 03, 20:12

Uprawnienia

  • Nie możesz zakładać nowych tematów
  • Nie możesz pisać wiadomości
  • Nie możesz dodawać załączników
  • Nie możesz edytować swoich postów