+ Odpowiedz na ten temat
Pokaż wyniki od 1 do 3 z 3

Temat: Problem z Gigabyte GA-Z97X-Gaming 5 (uruchamia się okresowo na czas 1-3s)

  1. #1
    Nowicjusz Karabonga is on a distinguished road
    Na forum od
    listopad 2014
    Skąd
    Marki
    Postów
    2

    Domyślnie Problem z Gigabyte GA-Z97X-Gaming 5 (uruchamia się okresowo na czas 1-3s)

    Dzień dobry !
    Utknąłem przy próbach uruchomienia nowego zestawu na Gigabyte GA-Z97X-Gaming 5.
    Płyta uruchamia się okresowo na czas 1-3s (w zależności od wykorzystywanego zasilacza - podłączane były trzy różne), po czym się wyłącza i po krótkiej chwili znów próbuje się właczyć powtarzając ten cykl wielokrotnie, aż do odcięcia zasilania.
    Bez znaczenia było przy tym czy na płycie był zamontowany tylko procesor z chłodzeniem, czy był dołożony RAM i ewentualnie HDD - płyta zachowywała się identycznie.
    Głośniczek wydaje tylko pojedyńcze "pyknięcie".
    To znaczy - najpierw złożony został pełny zestaw a po stwierdzeniu nieprawidłowości odłączałem sukcesywnie wszystko aż została sama płyta, procesor i zasilacz.
    Pasta pod radiatorem procesora wymieniona, wszystko trzyma się normalnie (bez luzów), BIOS resetowany (bateryjka, zworka), próba z nową pastylką też wykonana.
    Przy próbach na zasilaczach z innych komputerów czas pracy wentylatorka na procesorze wynosił maksymalnie 3s.
    Całość na zestawie:
    - Płyta Główna Gigabyte GA-Z97X-Gaming 5
    - Zasilacz SilentiumPC Deus G1 500W 80PLUS bronze
    - Procesor Intel Core i5-4590 3.3 GHz Box
    - RAM G.Skill RipjawsX DDR3 2x4GB 2133MHz CL9
    - HDD WD Green WD10EZRX 3.5 1TB SATA/600
    - Obudowa ATX BUC666 InWin

    Miałby ktoś jakąś "receptę" co z tym można zrobić...?

    Serdecznie pozdrawiam

  2. #2
    Fanatyk
    • Mój komputer
      • Płyta główna:
      • Asus P8Z77-M
      • Procesor:
      • i5 3570k 4,4@1,2
      • Chłodzenie procesora:
      • Zalman Flex + Lepa Vorte
      • Pamięć RAM:
      • HyperX 2x8 1866@2133
      • Karta graficzna:
      • 970 MSI Gaming (:E)
      • Zasilacz:
      • OCZ ZT 650
      • Dysk twardy:
      • Crucial MX100 256, WD 2T
      • Napęd optyczny:
      • DVD RW
      • Zestaw Audio:
      • Genius 1255A
      • Obudowa:
      • In Win
    Pioy is a jewel in the roughPioy is a jewel in the roughPioy is a jewel in the roughPioy is a jewel in the rough Avatar Pioy
    Na forum od
    styczeń 2011
    Skąd
    Piła/Poznań
    Wiek
    26
    Postów
    7,783

    Domyślnie

    Przetestuj swój zasilacz na innym komputerze, ale jeśli się okaże sprawny (a raczej się okaże) - płyta na gwarancję.

    ---------- Post dodany o 11:28 ---------- Poprzedni był napisany o 11:26 ----------

    EDIT A masz podpięty głośniczek systemowy? Bo jeśli z usuniętymi pamięciami płyta piszczy, to może być też ich wina. Jednak z Twojego opisu wynika, że zachowanie z i bez ramu jest identyczne, więc wygląda to na podręcznikowy pad płyty.
    "Łaptop" Ale też się kręci ;] |- Acer TimelineX 3820TG -||- i5 450M (udało się ustawić bclk=160) -||- 2+4GB DDR3 -||- ATI MR5650@700/1000 -||- SSD MX100 256GB -||- 13,3" led -||- Lenovo L220x 22" 16:10 1920x1200 S-PVA -|


    OCForum też ma swojego nadpobudliwego moderatora: link1, link2

  3. #3
    Nowicjusz Karabonga is on a distinguished road
    Na forum od
    listopad 2014
    Skąd
    Marki
    Postów
    2

    Domyślnie

    Głośniczek systemowy jest - daje pojedyncze "pyknięcie" przy uruchamianiu się płyty.
    Efekt cyklicznego uruchamiania się jest identyczny niezależnie od tego czy jest założona pamięć czy nie...
    Dwa z trzech wykorzystywanych zasilaczy pracują normalnie i bez problemów w innych komputerach.
    Serdecznie pozdrawiam

+ Odpowiedz na ten temat Idź na główną stronę forum

Informacje o wątku

Users Browsing this Thread

Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten temat. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)

     

Podobne wątki

  1. Odpowiedzi: 0
    Ostatni post / autor: 06 luty 12, 20:09

Uprawnienia

  • Nie możesz zakładać nowych tematów
  • Nie możesz pisać wiadomości
  • Nie możesz dodawać załączników
  • Nie możesz edytować swoich postów