Witam

Potrzebuje pomocy w ustaleniu usterki / cyrkow z moim kompem:

posiadam plyte ASRock Z97 EXTREME4

Dyski
1. Samsung ssd 850 evo 25 - systemowy
2. WDC WD 500 OBPKX-75hpjto - pliki danych - talerzowy

mam od jakiegos czasu cyrki z nia i nie wiem czy cos w niej padlo czy bios sie przestawil
a moze dysk SSD lub win7 wariuje?

virusow raczej brak dbam o ta materie
temperatury w normie od 25 do 40 w stresie 50max
kosci RAM podkrecone - 2133
Zasilacz ANTEC edge 550 - wyglada na sprawny jak juz win7 zalapie trzyma calosc w rydzy
Procesor i7-4790k


objawy:

1. zamiast win7 startuje raz na jakis czas bios... od poczatku dysk i CDrom podpiete byly do portow sata3 zdjecie ponizej "sata3 1port"

sata3 1port
1sata3.jpg


2. po podpieciu pierwszy raz 2 dysku wszystko dzialalo i widzial system win7 jak i bios 2 dyski - do czasu, az nie uspilem komputera i po tej czynnosci obecnie na portach zdjecie "sata3 1port" juz jest konflikt dyskow ;/ lub sata3
i nie widac ich w biosie... a do tego startuje dysk z plikami WDC, a nie SSD systemowy
Dopiero po odlaczeniu Dysku talerzowego jest mozlowosc dzialania win7 - jest tak:

20170320_191456.jpg

lub tak po odlaczeniu dysku WD
20170320_210313.jpg


3. Cos czuje ze bios robi cyrki na portach sata3 ;/ bo po zmianie portow na drugi blok wg zdjecia "sata3 2port" teraz widzi w dziale bios "bootowanie" obydwa dyski do tego chyba przestawil mi parametry obrotow wentylatorow ;/


"sata3 2port"
2sata3.jpg

20170320_210500.jpg


4. czyzby bios/plyta blokowala na portach sata3 z bloku 1 tzn. zdjecie "sata3 1port" podpiete dyski?


5. pojawil sie do tego po zmianach portow i kablow przy sata3 na plycie modul z win7 tzn.
zaczyna wywalac modul wznawiajacy system zdjecie "win7modul"


win7modul
win-usun-dane.jpg

gdy wybieram opcje 1 tzn. "kontynuuj wnawanie dzialania systemu"
wywala mi crash dump i nie pozwala juz na wystartowanie win7

Czy teraz czegos nie uwale jak wybiore opcje "usun dane przywracania..."?
bo nie moge sie dostac teraz do systemu ;/



crash dump 1
blue-screen.jpg
crash dump 2
bluescreen2.jpg



Dzieki za kazda odpowiedz!