[ROZWIĄZANY], jest, pamięci, tylko, procesora, kilka, procesor, komputer, przy, beeeeeep, problem, kości, czasami, bios, wszystkie, sprzęt, sprawdziłem, re-setting, również, chce, stabilny, frequency, błąd, razy, tego, razem, hynixy, biosu, oprócz, albo, channel, timingi, ustaliłem, problemu, nowym, testowałem, pomaga, sloty, patriotami, goodramy, całą, błędów, rozwiązać, oraz, 667mhz, athlon, wymianie, wstaje, brisbane, urządzenia" /> <font color="#228B22">[ROZWIĄZANY]</font> Po wymianie procesora komputer z trudem wstaje - Overclocking Forum - OCForum.pl
+ Odpowiedz na ten temat
Pokaż wyniki od 1 do 8 z 8

Temat: Po wymianie procesora komputer z trudem wstaje

  1. #1
    Nowicjusz Dale is on a distinguished road
    Na forum od
    grudzień 2016
    Skąd
    Kraków
    Postów
    15

    Domyślnie Po wymianie procesora komputer z trudem wstaje

    Witam. Nabyłem ostatnio po okazyjnej cenie procesor Athlon 64 X2 5200+ G2 Brisbane 2.7GHz. Wcześniej mój zestaw składał się z Athlona 64 3500+ 2.2@2.7GHz, płyty DFI Infinity NF SLI-M2/G, pamięci 2 x 1GB Patriot CL5 667MHz i 2 x 512MB Goodram CL4@CL5 533@667MHz oraz zasilacza Modecom MC-400W 2.0 ATX (nie FEEL). Wszystko chodziło sprawnie i bezproblemowo.

    Po wymianie procesora pojawił się dziwny problem: Komputer trudno jest uruchomić. Włączają się wiatraki, ekran czarny, słychać że resetuje się kilka razy. Czasami wydając przy tym przeciągłe beeeeeep beeeeeep beeeeeep (błąd pamięci wg. instrukcji). W końcu wstaje, wywalając błąd "CPU Overclock fail! Re-setting CPU Frequency", pomimo że procesor nie jest podkręcony. Czasami komunikat brzmi "System in Safe Mode! Re-setting CPU Frequency", lub pojawiają się obydwa naraz. Czasami w ogóle nie chce się włączyć i albo stoi na czarnym ekranie, albo w nieskończoność piszczy jak opisałem powyżej. Pomaga wtedy wciśnięcie RESET lub POWER na 4 sekundy i ponowne włączenie sprzętu. Czasem trzeba to powtórzyć kilka razy żeby załapał.

    Zauważyłem, że problem występuje tylko z Patriotami (Goodramy wyjąłem do testu) oraz nowym Athlonem jednocześnie i tylko gdy pamięci są włożone do dual channel. W pewnym stopniu pomaga ustawienie częstotliwości pamięci 450MHz lub niższych, ale na dłuższą metę to nie jest rozwiązanie. Podnoszenie i obniżanie napięć i timingów nie przynosi efektów. Bawię się tym już kilka dni i nie jestem w stanie rozwikłać sytuacji. Znalazłem natomiast w necie kilka podobnych przypadków do mojego i nikomu się nie udało rozwiązać problemu. Czyżby Patrioty i dwujajowy Athlon Brisbane na tej DFI gryzły się ze sobą?

    Co zrobiłem i ustaliłem:
    - wymieniłem baterię
    - resetowałem CMOS zworką
    - wkładałem kości w różne sloty (tylko przy single channel jest ok)
    - podnosiłem napięcia procesora, ram, chipsetu i ht (takie mam opcje w bios)
    - ustawiałem timingi w różnych kombinacjach
    - testowałem pojedyncze kości memtestem przez całą noc - 0 błędów
    - testowałem procesor na fabrycznych GHz prime95 całą noc - 0 błędów
    - procesor jest w pełni stabilny również przy 3GHz @ 1.425V
    - zostawiałem komputer wyłączony pod prądem jak i z wyłączoną listwą
    - ustaliłem że restartując sprzęt z poziomu windowsa problemu nie ma
    - sprawdziłem nóżki procesora - wszystkie całe i proste, socket również ok
    - sprawdziłem sloty ram - wszystkie czyste i nieuszkodzone
    - dwukrotnie robiłem downgrade biosu (miałem najnowszy)
    - bawiłem się przeróżnymi opcjami w bios
    - odłączałem wszystkie urządzenia oprócz karty graficznej
    - uziemiałem metalowe radiatory pamięci myśląc, że łapią zakłócenia
    - rozdzielałem kości kartką papieru, ponieważ są bardzo blisko siebie
    - sprzęt gdy działa jest w 200% stabilny, żadnych zwiech, bsodów, resetów itp.

    W BIOS mam sporo opcji ustawień pamięci. Może coś płyta źle ustawia gdy jest na AUTO i dlatego nie chce działać przy nowym procesorze? Niestety sam ogarniam tylko timingi, reszta to dla mnie czarna magia. Poniżej screen z BIOSu (nie sugerujcie się ustawieniami tu widocznymi).

    bios_1611045.jpg

    Zamówiłem na próbę Hynixy 2x1GB CL5 667MHz, pierwotnie miały pracować razem z Patriotami i dać razem 4GB (oprócz tego obecne 2x512MB Goodramy są na 533MHz i zmniejszają mi potencjał OC), ale jeśli nie zmuszę Patriotów do pracy to się nie uda. Hynixy jeszcze nie doszły, na razie radzę sobie tak że zamiast wyłączać wprowadzam komputer w stan wstrzymania gdy nie używam, ale mimo tego chciałbym rozwiązać ten problem. Z góry dziękuję za poświęcony czas, pozdrawiam.
    Ostatnio edytowane przez Dale ; 28 grudzień 16 o 00:14

  2. #2
    KGB
    KGB jest offline
    Antypartyzant Moderator
    • Mój komputer
      • Płyta główna:
      • DFI Infinity NF ultraII
      • Procesor:
      • AMD Athlon64 5400BE
      • Chłodzenie procesora:
      • Delta 0.6A + kawałek alu
      • Pamięć RAM:
      • 4x1024mb Geil : Kingmax
      • Karta graficzna:
      • HIS HD3870 ddr4
      • Chłodzenie karty graficznej:
      • suszarka
      • Zasilacz:
      • DELTA DPS-465AB
      • Dysk twardy:
      • SSD Intel + 2xSamsung F3
      • Napęd optyczny:
      • LG GSA-4167B
      • Karta muzyczna:
      • ALC850
      • Zestaw Audio:
      • 3D sound AROWANA
      • Obudowa:
      • SexiPlexiCzerwona
    KGB has a spectacular aura aboutKGB has a spectacular aura about Avatar KGB
    Na forum od
    kwiecień 2004
    Skąd
    z łona matki
    Wiek
    34
    Postów
    6,733

    Domyślnie

    w sumie u mnie tez sa podobne problemy,ale z mniejszym natezeniem - co ktorys start albo dlugo nie startuje i wychodzi w koncu na ekran,ale po resetach (poznaje po wykrywaniu dyskow) ,albo startuje z fsb194, czyli w trybie awaryjnym,
    ale u mnie problem robi plyta - obnizylem PCI-E na 8x to da sie zyc,

    z pamieciami sprzet mi sie gubi co pare miesięcy, nie startuje i musze go rozebrac, najlepiej wyjac procka,
    pozniej odpalic na jednej kosci i moge dokladac nastepne, poskladac reszte i spokoj na parę miechow - ale uwaga, kosci chodza w tylko w okreslonych parach (co ciekawe dwa modulu mam z jednej serii Kingmaxa i te dwa nie chca chodzic ze soba w dualu,ale chodza z modulami z innej serii)
    twoj przypadek wyglada jednak na powtarzalny,skoro udalo Ci sie wysegregowac moduly, ktore nie chca dzialac,

    a czy probowales odpalic kompa na jednym module, ustawic na sztywno taktowanie 533 i ewentualnie timingi ,a nastepnie dodac drugi modul do duala ? moze to nie kwestia tolerowania goodramow,tylko tolerowania ich ustawien,

    jaka masz wersje biosu ?
    dużo jeżdże i lubię jeździć, ale jak jeżdżę po autostradach, to czasami zdarza się, że widze takich wariatów co zapierd...a, aż głowa puchnie....
    ledwo co ich wyprzedzam

  3. #3
    Nowicjusz Dale is on a distinguished road
    Na forum od
    grudzień 2016
    Skąd
    Kraków
    Postów
    15

    Domyślnie

    Próbowałem i działa dopóki jest włożony jeden moduł Patriotów, jak mam obydwa w singlu to też jest ok, dopiero w dualu robi cyrki z uruchamianiem. Raz tylko trochę źle działało w singlu, gdy kości umieściłem tak że były obok siebie... gdy są w dualu są właśnie tak blisko, a że mają duże metalowe radiatory to niemal się stykają ze sobą (pojedyncza kartka papieru wchodzi, złożona już z trudem). Myślałem że może są jakieś zakłócenia albo zwarcia, więc rozdzieliłem je wspomnianą kartką papieru, ale nic to nie dało.

    Goodramy do tych testów miałem wyjęte. Kilka godzin szperania w internecie pokazało że nie jest to odosobniony problem przy tej płycie. Być może chipset nForce4 nie radzi sobie do końca z obsługą procesorów z serii Brisbane. Miałem okazję nabyć Windsora nieco drożej, ale być może nie miałbym teraz problemów. Niemniej z samymi Goodramami czy to w dualu czy w singlu + nowym prockiem jest wszystko jest ok, więc może to jednak tylko problem z kompatybilnością, po prostu Patrioty z Brisbane się jakoś nie lubią... Hynixy jeszcze dziś nie dotarły więc nic nowego nie ustaliłem.

    Obecnie wróciłem do najnowszego biosu z 2008/02/12. Wcześniej testowałem biosy z 2007/07/25, 2007/06/27, 2007/04/03/ i 2007/02/27. Wcześniejszych nie próbowałem, bo ponoć nie obsługują Brisbane, nie chciało mi się rwać proca i podmieniać starego gdyby nie wstał.

    Póki co próbowałem już chyba wszystkiego, poza mieszaniem ustawieniami pamięci w BIOS. Zauważyłem tylko że gdy dam Tras na 18 to problem jest mniej dokuczliwy, częściej udaje mu się uruchomić bez szemrania. W dodatku nie wpłynęło to praktycznie w ogóle na wydajność (testowane Everestem) więc się ucieszyłem, niestety więcej niż 18 dla Tras ustawić nie można. Podpowie ktoś co można tam jeszcze pocudować? (screen w pierwszym poście).

  4. #4
    KGB
    KGB jest offline
    Antypartyzant Moderator
    • Mój komputer
      • Płyta główna:
      • DFI Infinity NF ultraII
      • Procesor:
      • AMD Athlon64 5400BE
      • Chłodzenie procesora:
      • Delta 0.6A + kawałek alu
      • Pamięć RAM:
      • 4x1024mb Geil : Kingmax
      • Karta graficzna:
      • HIS HD3870 ddr4
      • Chłodzenie karty graficznej:
      • suszarka
      • Zasilacz:
      • DELTA DPS-465AB
      • Dysk twardy:
      • SSD Intel + 2xSamsung F3
      • Napęd optyczny:
      • LG GSA-4167B
      • Karta muzyczna:
      • ALC850
      • Zestaw Audio:
      • 3D sound AROWANA
      • Obudowa:
      • SexiPlexiCzerwona
    KGB has a spectacular aura aboutKGB has a spectacular aura about Avatar KGB
    Na forum od
    kwiecień 2004
    Skąd
    z łona matki
    Wiek
    34
    Postów
    6,733

    Domyślnie

    ja siedze na 25/07/07 - kiedys sprawdzilem wszystkie wersje biosu pod wzgledem wydajnosci i na tym najnowszym 12/02/08 nie ma zadnych roznic,
    pamietam, ze jedyna oficjalna funkcja jaka dodawal byla obsluga (nazwa) Sempronow AM2+ (to Brisbany, bo procow AM2+ plyta nie obsluguje, sprawdzilem wkladajac X2 7750BE),
    nic wiecej przy tym biosie nie pisali,
    z ciekawosci sprawdz jaka jest data produkcji tych Patriotow

    Tras powiedasz, Tras jest suma tych poprzednich, dlatego maks jest 18 (6-6-6-18 ) ,chociaz moje pamieci maja w SPD 5-5-5-18-23 ,a wlasnie Trc to suma cl+Tras,
    plyta ustawia mi automatycznie Trc 24 ,a na innych pamieciach tez Trc+1
    mam modul 2gb Qimonda 6-5-5-18 i nie pamietam jakie Trc ,ale zeby ustawic stabilne 5-5-5-15-20 to musialem dac mu 2.0v ,a to przeciez zadne podkrecanie
    i w sumie nie wiem,czy to takie stabilne bylo na dluzsza mete,wiec wolalem ustawic Trc 25 i 1.9v
    moje Kingmax/Geil trzymam 800MHz 4-4-4-12 i TRC z SPD czyli 24 , raczej malo realne by zmusic je do 4-4-4-12-16 ,a gdy trzymalem na 4-4-4-12-20 to sporadycznie tez potrafilo zlapac zawieszke lub dziwnie walczyc o stabilnosc - wydajnosc na 24 jest taka sama, wiec bez sensu walczyc,
    dlatego lepiej zostaw Trc na auto lub ustaw 25

    sprawdz sobie jeszcze takie rozmieszczenie modulow, ktore powinno dac singla , parami obsadz 1gb+0.5gb ,obciazysz kontroler, ale nie w dualu ,wiec mozna bedzie wysnuc jakies wnioski,

    co do samej obslugi Brisbane,to plyta nie ma problemu, osiagi G2 (mojego) na tych samych ustawieniach sa takie same (superPi) jak F3 na Biostarze nf590,
    sprawdzalem tez, ze nie ma problemu z wydajnoscia na mnoznikach polowkowych, ktore na Windsorze i starszych sa ,wiec i pod tym wzgledem plyta daje rade,
    ale w sumie mozesz wyprobowac opcje z mnoznikiem 13x lub 12x - od mnoznika zalezy taktowanie pamieci, moze pod tym wzgledem cos Patriotom nie pasuje,

    moze daloby sie zmusic pamieci do wspolpracy przy pomocy opcji, ktore sa ponizej Trc ,ale jest ich tak duzo kombinacji, ze to syzyfowa praca i wlasciwie nie wiadomo od czego zaczac,
    nie wiem czy warto sie za to brac przy roznicy w cenach pamieci
    dużo jeżdże i lubię jeździć, ale jak jeżdżę po autostradach, to czasami zdarza się, że widze takich wariatów co zapierd...a, aż głowa puchnie....
    ledwo co ich wyprzedzam

  5. #5
    Nowicjusz Dale is on a distinguished road
    Na forum od
    grudzień 2016
    Skąd
    Kraków
    Postów
    15

    Domyślnie

    Data produkcji Patriotów to 2007 wg nalepki, oznaczenie PSD22G667KH.

    Moja płyta też ustawia Trc+1, zarówno przy Goodramach (4-4-4-11-17) jak i Patriotach (5-5-5-15-21). Gdy wsadzę wszystko naraz wychodzi z tego 4-4-4-12-17 i 533MHz (realne 490 przy niepodkręconym 2.7GHz procu), czyli widać że płyta porównuje dane z SPD wszystkich kości i ustawia parametry dające największą szansę że sprzęt wstanie. Niemniej nawet gdy zostawię wszytko na auto i mam właśnie takie ustawienia komputer bez problemów uruchomić się nie chce.

    Gdy wsadziłem na próbę wszystko do singla czyli Goodram-Patriot-Goodram-Patriot to problemu z uruchamianiem nie zaobserwowałem. Natomiast była to porażka wydajnościowa (zapis ledwo ponad 1000MB/s w Evereście, normalnie mam 1700-2300MB/s), a Windows widział tylko 2GB chociaż BIOS wykrywał całe 3GB.

    Gdy miałem Athlona 3500 2.2GHz i ustawiłem mu mnożnik 10.5x (nominalnie 11x) to wydajność pamięci spadała około dwukrotnie, przy 10x już nie było takich problemów, wiec coś w tym jest. Natomiast z Athlonem 5200 wszystko hula tak samo dobrze jakikolwiek mnożnik bym mu nie ustawił. Co do problemów z obsługą Brisbane to miałem na myśli to, że płyta ma jakiś problem z rozruchem na zimno gdy włożony jest taki procesor (gdy miałem starego Athlona i identyczny zestaw pamięci nie miałem żadnych problemów). Gdy już załapie to wszystko chodzi jak złoto, problemów ze stabilnością ani wydajnością nie ma żadnych.

    W biosie próbowałem już ustawiać te pozostałe opcje pamięci na chybił trafił, co kończyło się albo czarnym ekranem i koniecznością resetu cmos albo brakiem jakiejkolwiek poprawy. Czekam dalej na Hynixy, ale z każdym dniem tracę nadzieję że dostanę je przed świętami, więc póki co komputer trzymam w stanie wstrzymania zamiast wyłączać i wszystko działa dobrze. Niestety przy tej płycie wyklucza to jakiekolwiek podkręcanie (nie mogę nawet ustawić 13x i 208fsb, żeby pamięci chodziły na 667 a nie 600MHz), bo niezależnie od wersji BIOSu po stanie wstrzymania wstaje z domyślnym mnożnikiem i 200fsb (to chyba jeszcze jeden "feature" tej płyty/chipsetu). W starszych biosach wstawał nawet z mnożnikiem 10x i 200fsb.

  6. #6
    KGB
    KGB jest offline
    Antypartyzant Moderator
    • Mój komputer
      • Płyta główna:
      • DFI Infinity NF ultraII
      • Procesor:
      • AMD Athlon64 5400BE
      • Chłodzenie procesora:
      • Delta 0.6A + kawałek alu
      • Pamięć RAM:
      • 4x1024mb Geil : Kingmax
      • Karta graficzna:
      • HIS HD3870 ddr4
      • Chłodzenie karty graficznej:
      • suszarka
      • Zasilacz:
      • DELTA DPS-465AB
      • Dysk twardy:
      • SSD Intel + 2xSamsung F3
      • Napęd optyczny:
      • LG GSA-4167B
      • Karta muzyczna:
      • ALC850
      • Zestaw Audio:
      • 3D sound AROWANA
      • Obudowa:
      • SexiPlexiCzerwona
    KGB has a spectacular aura aboutKGB has a spectacular aura about Avatar KGB
    Na forum od
    kwiecień 2004
    Skąd
    z łona matki
    Wiek
    34
    Postów
    6,733

    Domyślnie

    czyli mieszanka 3gb na singlu daje gorsze wyniki wydajnosci pamieci niz normalny singiel na jednej lub dwoch kosciach (bo wynikow przepustowosci na pamiec sie nie ucze) ?
    u mnie singiel na trzech kosciach wlasnie dolowal ostro z wydajnoscia i sadzilem,ze to nieparzystosc kosci jest przyczyna, ale wyglada na inne zrodlo

    powiem szczerze, ze oa poczatku jak mialem juz X2 to przy jednej kosci Samsunga 666 (ten byl fajny,bo 1T chodzilo), pozniej dualu z dwoch kosci Kingmaxa 800 (jeden Kingmax, jeden Geil) nie mialem zadnych problemow ze startem kompa,
    ustawienie na 4-4-4-12-24 chodzilo jak strzala (na 1000MHz 5-5-5-15 tez),
    4x2gb Qimonda na SPD ,a nawet cl5 rowniez bez problemow,
    dopiero po kupieniu dodatkowego 2x1gb Kingmax musialem je dobrze wymieszac w slotach,zeby chcialy ze soba dzialac na 800 4-4-4-12,
    i jak pisalem wyzej, co jakis czas robie "reset sprzetowy" ,ale duzo tu mota PCI-E ,czyli sam chipset we wspolpracy z grafami ,
    wczesniej mialem A64 F2 ,wiec nie wiem jakby to chodzilo z Windsorem X2 ,
    chociaz.... ostatnio kupilem Athlona F3 LE (1mb L2) na bank pod czapka X2 bo 1mb ,
    faktycznie jakos tak sprzet odrazu startowal ,a nie jak normalnie (na Brisbanie) co trzeci raz zapetlenie resetow przed startem lub niestartem,
    mam jeszcze A64 3000+ F2 - osklapowalem go i pod czapka X2 i tez problemow ze startem brak, tylko slabo sie kreci, to kontroler odelzony

    piszesz o problemach z rozruchem i trzymaniu w uspieniu - masz singla z Patriotow i dalej masz problem z rozruchem ?
    sprawdziles date produkcji tych pamieci ?

    normalnie z FSB nie ma problemow, moja zapina 425 ale tylko z mnoznikiem proca 4.5x,
    normalnie 350 idzie bez problemow ,mnoznik 10x bo proc sie konczy,wiec nie wiem czy bylby problem na wyzszych,
    mam jeszcze druga sztuke z przegrzewajacym sie chipsetem i FSB 300 jest do wyjecia,
    nie powinienes miec problemow z podkreceniem proca, tylko musisz zrobic porzadek z pamieciami,
    na 3.2Ghz powinien pojsc lekko
    dużo jeżdże i lubię jeździć, ale jak jeżdżę po autostradach, to czasami zdarza się, że widze takich wariatów co zapierd...a, aż głowa puchnie....
    ledwo co ich wyprzedzam

  7. #7
    Nowicjusz Dale is on a distinguished road
    Na forum od
    grudzień 2016
    Skąd
    Kraków
    Postów
    15

    Domyślnie

    Tak 3gb na singlu spowodowało totalne zamulenie komputera, dodatkowo windows zobaczył tylko 2gb (bios 3gb). Mam XP Professional 32-bitowy z SP3.

    W singlu z Patriotów (również w singlu ze wszystkiego) nie mam problemów z rozruchem. Natomiast z trzymaniem w uśpieniu nie mam problemu wcale, tylko fsb resetuje się na 200mhz i mnożnik na domyślny. Zawsze tak było, cóż taki urok dfi lub zastosowanego chipsetu.

    Data produkcji Patriotów to 2007 wg nalepki, oznaczenie PSD22G667KH.

    Z kręceniem na tej płycie faktycznie problemów nie ma, mój 5200 już spokojnie zrobił 3GHz na 1.425V. Jednak podkręcanie nie jest dla mnie aż tak istotne, wolałbym stabilność i bezproblemowe działanie na domyślnych ustawieniach. Upgrade kompa robiłem tylko po to żeby dało się normalnie przeglądać internet, bo z tym co miałem wcześniej było już bardzo ciężko.

    Niestety widzę że problem jest bardzo popularny:
    DFI Infinity NF ULTRA II-M2 AM2 - Płyty główne, procesory, RAM - Forum komputerowe Komputer Świat
    Board - FrazPC.pl - ciągły reset biosu na dfi infinity nf ultra II-m2
    DFI Infinity NF4 Ultra - bios, hibernacja - elektroda.pl
    Troubles with boot on DFI Infinity Ultra Ii m2
    temperatura płyta główna &bull; programosy.pl
    CPU Error - CPUs - Tom's Hardware
    PCTuning &bull; Informace

    To tylko część wyników z google po wpisaniu "dfi infinity" +"system is in safe mode" (treść komunikatu wyskakującego po nieudanym włączeniu). Testowałem jeszcze różne ustawienia timingów w bios, ustawiałem różne kombinacje na pałę - albo musiałem resetować cmos, albo nie było efektu.

    Stawiam na płytę. Chyba gryzie się jednak z prockami z serii Brisbane i nic się na to nie poradzi. Patrioty działały normalnie na starym Athlonie, więc teraz chyba nagle nie zaczęły gryźć się z płytą, prędzej już z kontrolerem pamięci w nowym procu - przez to że płyta nie potrafi go do końca obsłużyć. Na razie to by było na tyle. Czekam na Hynixy i zobaczę co będzie, ale staram się unikać popadania w hurra optymizm. Jeśli nie zadziała to trudno, pozostanie używać stanu wstrzymania zamiast wyłączania.

    Docelowo i tak kupuję lapka, a stacjonarkę sprzedaję na części (to co się nie sprzeda wyląduje na elektrozłomie). Chciałem zrobić tani upgrade żeby to jakoś chodziło do tego czasu, ale jak widać przy takim starym złomie problemów nie ma końca. Temat właściwie uważam za wyczerpany. Jeśli Hynixy nie podpasują to i tak nic już z tym nie będę robił. 10-letni trup to nie najlepszy kandydat na skarbonkę bez dna. Dziękuję za wszelkie próby pomocy. Pozdrawiam.

  8. #8
    Nowicjusz Dale is on a distinguished road
    Na forum od
    grudzień 2016
    Skąd
    Kraków
    Postów
    15

    Domyślnie

    UPDATE. Na Hynixach śmiga.

    Hynixy mają dokładnie takie same parametry jak Patrioty (5-5-5-15-20 667MHz), jedyna różnica jest taka że Hynixy są jednostronne (kości tylko z jednej strony modułu), a Patrioty są dwustronne. Nie wiem czy to ma znaczenie. W manualu do płyty nie znalazłem żadnych informacji jakoby nie wspierała modułów dwustronnych.

    Jednak co jeszcze ciekawsze, po włożeniu na próbę Hynixów i Patriotów razem do duala też nie ma problemów z uruchamianiem komputera. Czasem zdarza mu się zawisnąć na ekranie POST tuż przed miejscem gdzie ma wyświetlić ilość pamięci, ale zauważyłem że dzieje się to tylko gdy np. wyłączę komputer na ekranie BIOSu i później włączę ponownie. Jeśli pozwolę mu dojść do momentu gdzie ma uruchomić system operacyjny to później już jest ok. Nawet jeśli odłączę wszystkie dyski, wyskoczy informacja BOOT DISK FAILURE i wtedy go wyłączę to i tak później włącza się normalnie. Znaczenie ma chyba dojście do miejsca, gdzie pokazuje się komunikat "K8 Data has changed.......... Update new data to DMI!.........", być może ma to jakieś znaczenie.

    Niemniej komputer znów stał się możliwy do normalnego użytkowania i to mnie cieszy. Efektem ubocznym tej całej zabawy jest w dodatku to, że mam teraz 4GB ram zamiast 3GB, a to czego XP 32bit nie zobaczył (widzi 3.25GB) udało mi się odkryć za pomocą programu Vsuite Ramdisk i utworzyć w tym miejscu ram-dysk. Wrzucę sobie tam foldery temp przeglądarek albo swap i może wycisnę coś jeszcze z tego zestawu.

    Pozdrawiam i Wesołych Świąt

+ Odpowiedz na ten temat Idź na główną stronę forum

Informacje o wątku

Users Browsing this Thread

Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten temat. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)

     

Podobne wątki

  1. Instalacja windows po wymianie plyty glownej i procesora
    By dorian87 in forum Software i programowanie
    Odpowiedzi: 1
    Ostatni post / autor: 01 wrzesień 16, 07:56
  2. [ROZWIĄZANY] Po aktualizacji biosu komputer nie wstaje
    By chomiczonek in forum Socket 115X/1366/2011
    Odpowiedzi: 21
    Ostatni post / autor: 26 luty 13, 11:27
  3. [ROZWIĄZANY] Komputer nie wstaje po Clear CMOS
    By ppp2211 in forum Socket AM3(+)/AM2(+)
    Odpowiedzi: 9
    Ostatni post / autor: 16 czerwiec 12, 17:02
  4. Komputer nie wstaje po wymianie procesora.
    By szamik in forum Socket AM3(+)/AM2(+)
    Odpowiedzi: 39
    Ostatni post / autor: 24 marzec 12, 19:51
  5. IP35 PRO komputer nie wstaje
    By mrwiercioch21 in forum Socket 775/771
    Odpowiedzi: 7
    Ostatni post / autor: 04 luty 11, 21:03

Uprawnienia

  • Nie możesz zakładać nowych tematów
  • Nie możesz pisać wiadomości
  • Nie możesz dodawać załączników
  • Nie możesz edytować swoich postów