+ Odpowiedz na ten temat
Pokaż wyniki od 1 do 7 z 7

Temat: GA-K8N-SlI pominięcie ustawień co drugi restart.

  1. #1
    Nowicjusz zakom is on a distinguished road
    Na forum od
    grudzień 2012
    Wiek
    29
    Postów
    4

    Domyślnie GA-K8N-SlI pominięcie ustawień co drugi restart.

    Witam.
    Jako że jest to mój pierwszy post chciałbym wszystkich serdecznie przywitać.
    Posiadam płytę GA-K8N-SlI i procka athlon 64 3000+ po jakimkolwiek O/C komputer co drugie uruchomienie lub restart pomija ustawienia, (Skip over CPU Frequency ...)
    Obecnie wykręciłem procka z 1.8 Ghz do 2.25 Ghz nie jest to może zachywcający wynik ale komputer jest stabilny i sie nie wiesza.
    W internecie wyczytałem że nie tylko ja mam problem z pominięciem ustawien co drugi restart na tej płycie, tak samo dzieje sie na GA-K8N-SlI PRO. Bios jaki posiadam to F9 to samo działo sie na F7, F8, F10E.
    C&Q wyłączone.
    Można powiedzieć że próbowałem juz wszystkiego i niezależnie czy podniosę napięcie na procku, ramach, chipsecie czy zwielsze lub zmniejsze fsb, za każydm razem co drugi restart pomija ustawienia.
    Cy ta płyta już tak ma?
    Nie jest to może aż tak niepokojące ale bardzo wkurzające. Przyzwyczaiłem się już że po włączeniu kompa patrzę czy jest podkręcony a jak nie to ctr+alt+del i juz jest ok. Jednak wolał bym żebym nie musiał go restartować.
    Macie jakieś pomysły jak temu zaradzić?
    Pozdrawiam.

  2. #2
    Uzytkujący inaczej Maniak OCF
    • Mój komputer
      • Płyta główna:
      • Ursus P8Z68-V Pro Gen3
      • Procesor:
      • Ipińć 2400 3.8Ghz
      • Chłodzenie procesora:
      • Prison Pro
      • Pamięć RAM:
      • 4GB 1666 CL8 1T
      • Karta graficzna:
      • 7950 Giguś rev1
      • Chłodzenie karty graficznej:
      • Prison Pro
      • Zasilacz:
      • Lepa B800-MAS
      • Dysk twardy:
      • Razem 1TB ;]
      • Napęd optyczny:
      • Nie ma :P
      • Karta muzyczna:
      • Coś co ma 7.1 :D
      • Zestaw Audio:
      • Genius SW-HF 5.1 5005
      • Obudowa:
      • Amtec XYZ
    Zeta198 is just really niceZeta198 is just really niceZeta198 is just really niceZeta198 is just really niceZeta198 is just really nice Avatar Zeta198
    Na forum od
    marzec 2007
    Skąd
    Warszawa
    Postów
    10,270

    Domyślnie

    Timingi pamieci tez na sztywno ustawiles? Jaki zasilacz masz i co za konfig pc?

    Wyryte przez telefon na tym serwerze
    Jedna śmierć to tragedia, milion - to statystyka.

    http://adf.ly/H4BUX <<Moja Pani
    >>>Aktualne zestawy komputerowe link<<<
    Suzi
    Poseł

  3. #3
    Nowicjusz zakom is on a distinguished road
    Na forum od
    grudzień 2012
    Wiek
    29
    Postów
    4

    Domyślnie

    Nie ma różnicy z timingami czy na sztywno czy auto. Obecnie mam na sztywno. Pamięci nie zwalają ustwaień.
    Athlon 64 3000+
    GA-K8N-Sli
    Pamięć zazwyczaj 1Gb PC-3200
    teraz 1.25 na 166 Mhz (dodatkowe 256 PC-2700) wiem jak ustawić dzielnik wiec jest ok
    Grafika Gforce 130gt na 6600gt (tak samo było)
    Zasilacz OCZStealthXStream 500W.

  4. #4
    Uzytkujący inaczej Maniak OCF
    • Mój komputer
      • Płyta główna:
      • Ursus P8Z68-V Pro Gen3
      • Procesor:
      • Ipińć 2400 3.8Ghz
      • Chłodzenie procesora:
      • Prison Pro
      • Pamięć RAM:
      • 4GB 1666 CL8 1T
      • Karta graficzna:
      • 7950 Giguś rev1
      • Chłodzenie karty graficznej:
      • Prison Pro
      • Zasilacz:
      • Lepa B800-MAS
      • Dysk twardy:
      • Razem 1TB ;]
      • Napęd optyczny:
      • Nie ma :P
      • Karta muzyczna:
      • Coś co ma 7.1 :D
      • Zestaw Audio:
      • Genius SW-HF 5.1 5005
      • Obudowa:
      • Amtec XYZ
    Zeta198 is just really niceZeta198 is just really niceZeta198 is just really niceZeta198 is just really niceZeta198 is just really nice Avatar Zeta198
    Na forum od
    marzec 2007
    Skąd
    Warszawa
    Postów
    10,270

    Domyślnie

    Mobo trafione
    Jedna śmierć to tragedia, milion - to statystyka.

    http://adf.ly/H4BUX <<Moja Pani
    >>>Aktualne zestawy komputerowe link<<<
    Suzi
    Poseł

  5. #5
    Nowicjusz zakom is on a distinguished road
    Na forum od
    grudzień 2012
    Wiek
    29
    Postów
    4

    Domyślnie

    "Mobo trafione" Czyli uważasz że Gigabyte wypuściło na rynek serię zepsutych płyt? Według mnie jeśli by była uszkodzona to by się nie dało jej w ogóle podkręcić a co najważniejsze normalnie użytkować.

  6. #6
    Uzytkujący inaczej Maniak OCF
    • Mój komputer
      • Płyta główna:
      • Ursus P8Z68-V Pro Gen3
      • Procesor:
      • Ipińć 2400 3.8Ghz
      • Chłodzenie procesora:
      • Prison Pro
      • Pamięć RAM:
      • 4GB 1666 CL8 1T
      • Karta graficzna:
      • 7950 Giguś rev1
      • Chłodzenie karty graficznej:
      • Prison Pro
      • Zasilacz:
      • Lepa B800-MAS
      • Dysk twardy:
      • Razem 1TB ;]
      • Napęd optyczny:
      • Nie ma :P
      • Karta muzyczna:
      • Coś co ma 7.1 :D
      • Zestaw Audio:
      • Genius SW-HF 5.1 5005
      • Obudowa:
      • Amtec XYZ
    Zeta198 is just really niceZeta198 is just really niceZeta198 is just really niceZeta198 is just really niceZeta198 is just really nice Avatar Zeta198
    Na forum od
    marzec 2007
    Skąd
    Warszawa
    Postów
    10,270

    Domyślnie

    Cytat Napisał/a zakom Zobacz post
    Czyli uważasz że Gigabyte wypuściło na rynek serię zepsutych płyt
    Nie, nie uważam tak bo na defie działa, za to przy OC zaczynają się schody, niestety ale socket 939 był jeszcze dosyć problematycznym jeżeli chodzi o OC i dużo płyt nie nadawało się do kręcenia na tym sockecie ;]

    Próbowałeś na 1 kości kręcić albo znaleźć maksymalne htt dla mobo?
    Jedna śmierć to tragedia, milion - to statystyka.

    http://adf.ly/H4BUX <<Moja Pani
    >>>Aktualne zestawy komputerowe link<<<
    Suzi
    Poseł

  7. #7
    Nowicjusz zakom is on a distinguished road
    Na forum od
    grudzień 2012
    Wiek
    29
    Postów
    4

    Domyślnie

    Problem rozwiązany. Okazało się że w biosie f10E przenieśli jedną opcje w inne miejsce, chodzi o opcję C&Q, która już nie jest połączona z mnożnikiem. Po ustawieniu wszystkiego tak jak należy problem gubienia ustawień zniknął.
    Pozdrawiam.

+ Odpowiedz na ten temat Idź na główną stronę forum

Informacje o wątku

Users Browsing this Thread

Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten temat. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)

     

Podobne wątki

  1. Drugi dysk pod raid
    By Shogun in forum Dyski twarde
    Odpowiedzi: 16
    Ostatni post / autor: 15 sierpień 12, 05:00
  2. Drugi patch do GTA IV
    By bonusso3 in forum Newsy
    Odpowiedzi: 2
    Ostatni post / autor: 27 styczeń 09, 12:32
  3. Relacja z IDF - dzień drugi
    By OCNews in forum Newsy
    Odpowiedzi: 0
    Ostatni post / autor: 19 wrzesień 07, 17:00
  4. Drugi komputer
    By ROMI in forum Co kupić?
    Odpowiedzi: 17
    Ostatni post / autor: 12 styczeń 07, 16:20
  5. Restart :(
    By Vesper in forum Sterowniki & BIOSy
    Odpowiedzi: 18
    Ostatni post / autor: 03 sierpień 05, 01:28

Uprawnienia

  • Nie możesz zakładać nowych tematów
  • Nie możesz pisać wiadomości
  • Nie możesz dodawać załączników
  • Nie możesz edytować swoich postów