Zamknięty Temat
Strona 1 z 3 1 2 3 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 20 z 43

Temat: LC by Omen (wersja 0.99)

Redaktor Naczelny Redakcja Omen is a jewel in the rough Omen is a jewel in the rough Omen is a jewel in the rough Avatar Omen
    Na forum od
    kwiecień 2007

Domyślnie LC by Omen (wersja 0.99)

No i jednak do tego doszło. Stałem się posiadaczem długo wyglądanego i oczekiwanego zestawu chłodzenia cieczą. Wcześniej tylko marzyłem o tym, potem się zainteresowałem i przyszedł czas na składanie. Minęły 2 miesiące od zakupu pierwszej części do LC i w końcu w czwartek, 20 czerwca - udało się zakończyć cały proces
    Bez zbędnego gadania - zdjęcia i podpisy (fotki są duże, ale może komuś się to przyda)

Głównym bohaterami są:
    chłodnica Cooltek MaxiStream (starsza wersja, kupiona na Allegro, odnawiana)
    bloki MNP Hydra na CPU oraz Prison Pro V2 na GPU
    pompka Swiftech MCP350 (de facto Laing 1T tylko naklejka inna)
    wiatraki X-Thermal LED w ilości 3
    płyn Feser Black, wąż Inno oraz złączki SM 8/10 (na zdjęciu brak bloku na GPU, zakupiony później)

Pierwszym krokiem było otwarcie budy i zrobienie zdjęć temu, czego już nigdy nie zobaczę - taka pamiątka

Potem czarne chmury zawisły nad zieloną obudową karty - było i nie ma.
    ->

Około godziny 7.30 obudowa była już pusta i gotowa do pracy.

Przed wyjazdem po kolegów udało mi się jeszcze zrobić zdjęcie płycie z chłodzeniem o którym za chwilę...

Problem ze Scythe Infinity jest taki, że bydle jest duże i dojście do zapinki trzymającej całość - znacznie utrudnione stąd moje zamyślenie, jak drania zdjąć...

Problemem okazało się też wyjęcie kabla od wentylatora. Jednak teraz chodziło o dwa kable (od proca i drugi, mały przy nim), których złącza prawie do siebie przylegają co bardzo przeszkadza przy próbie delikatnego wyjęcia kabelków...

Jednak nie ma rzeczy niemożliwych i po kilku próbach udało się wszystko zdjąć o Kyniek szybko rozprawił się z procem i jego nową pastą :]

Kiedy ja i obecny również Sekundo biedziliśmy się na parapecie z mobo, Kyniek zręcznymi rączkami przyodział grafikę w blok swojej produkcji (radiatorki założyłem rano).

Potem pozostało tylko wsunięcie śrubek na miejsce i pierwsze przymiarki bloku…

…by przy użyciu profesjonalnych narzędzi poprawnie wyliczyć i docisnąć go do chłodzonego procesora .

Dzięki temu płyta pozbyła się prawie kilogramowego chłodzenia powietrzem i dochrapała się lżejszego bloczku.

Nadszedł czas na montaż w pustej dotąd obudowie…

…co dało taki efekt…

…który wzbogaciliśmy o niezbędną przecież kartę grafiki.

(to zdjęcie jest po prostu ładne, dlatego tu jest) .

I już czas najwyższy – umiejscowienie pompki (pierwotna wersja zakładała, że będzie to zatoka FDD, ale inżynier Kyniek plany znowu zmienił i wyszło, że będzie na dole ).

Zaraz za „zakrętem” – trójnik.

Pierwsze próby połączeń.

I całkiem już zaawansowane (skończone wręcz) przyłączanie rurek…

…których koniec znajdował się wysoko na górze, bo aż na dachu obudowy, gdzie czekała chłodnica (kwestię docinania i odmierzania rurki do tego miejsca przemilczymy ).

Potem w profesjonalny sposób dołączyliśmy aplikator cieczy (potocznie lejkiem zwany ).

dzięki czemu układ wyglądał naprawdę godnie .

Pierwsze krople trafiają w labirynt rur…

…co daje nam taki widok…

…by po chwili być już prawie w każdym miejscu układu :]

Jako, że Kyńkowa pomysłowość ma szerokie granice, przy użyciu niecnego sposoby i znowu – zawodowych narzędzi – możliwe stało się popychanie cieczy wyżej i wyżej.

Proces taki jednak rządzi się swoimi prawami, wśród których najważniejszym jest powolność, co skłoniło nas do rozmów o charakterze egzystencjalnym (i robieniu zdjęć).

Po wszystkim już – zasilacz na miejsce i możemy pierwszy raz odpalać!

Potem tylko pamiątkowe, grupowe zdjęcie i dowód działania w postaci wyświetlającego coś monitora :]

I zdjęcie całości w dniu złożenia, jednak jeszcze o dwa kroki od wersji finalnej

Układ na razie pozostaje w fazie kończenia odpowietrzania i kompletowania potrzebnych materiałów. Wersją końcową będzie ta z ułożonymi kablami (mam nadzieję jak najbardziej je schować) i ogólnym porządkiem, który mam zamiar zaprowadzić w najbliższych dniach. Wtedy też dam zdjęcie całości jako dowód, że nie próżnowałem

Serdeczne podziękowania dla Kyńka za bloki i ogromną pomoc tak teoretyczną przed jak i praktyczną w czasie całego procesu; Sekundo za pomoc w montażu oraz pana Krzysztofa z firmy ZNAK za udostępnienie OCZ XTC, które mimo wszystko naprawdę mi się spodobało . Mam nadzieję, że przebrnęliście przez cała historię i choć trochę się podobało
    Podstawy języka polskiego

Bynajmniej przynajmniej || Choć chodź || Czego dlaczego
    Dlatego dla tego || Jakiś jakichś || Kąt kont
    Może morze || Póki puki || Więc wiec
    cdn...

W temacie błędów - Absolutny Mistrz Argumentacji
    Cytat Napisał/a Overclocker Zobacz post
    bledy w pisowni sa poto zeby je popelniac a i tak wszyscy wiedza oco chodzi wiec poco pisac poprawnie niejestem dumny z tego ze w kraju zadza sami ...... wiec pisze tak jak oni zadza jak bedzie git to bede pisal jak nalezy a puki co pisze jak jest

--------------- Szef Moderatorów marcin255 is a jewel in the rough marcin255 is a jewel in the rough marcin255 is a jewel in the rough Avatar marcin255
    Na forum od
    luty 2006

Domyślnie

no ,no przy takim fachowym zespole źle to nie mogło wyjść
    ładnie
    I7-975 EE-Asus RE II - G.Skill Trident 3x2GB

Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko
    niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym następującym po tym terminie.
    Ponadto autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów, bez podawania przyczyny.

aktualne bejbe
    pierwsze bejbe

Uzytkujący inaczej Hardcore użytkownik Zeta198 has a spectacular aura about Zeta198 has a spectacular aura about Zeta198 has a spectacular aura about Avatar Zeta198
    Na forum od
    marzec 2007

Domyślnie

brawo, brawo ,
    Trzeba przyznać wyszło idealnie ,

tylko jak zawsze jakie temperaturki ?
    Jedna śmierć to tragedia, milion - to statystyka.

http://tiny.pl/hqpqs <<Moja Pani
    http://tiny.pl/6wb9 << Komentujcie wrzutę
    http://www.lastfm.pl/user/zeta198

Left 4 Dead Addicted Hardcore użytkownik military.modding will become famous soon enough military.modding will become famous soon enough Avatar military.modding
    Na forum od
    marzec 2008

Domyślnie

Zacnie Ci to wyszło!
    Dzięki za relacje

PS. Bardzo dobre fotki, czułem się prawie jak bym w tym uczestniczył.

Stały dyskutant Maciaty is on a distinguished road Avatar Maciaty
    Na forum od
    maj 2007

Domyślnie

ja bym dyski obrocil, zeby kable ladnie pochowac i zrobil ogolnie porzadek w kablach, lecz przy taganie to ciezkie jest

takto calosc na + ;]
    jadę wolno i nisko, tak jak mówi pismo ;]

Redaktor Naczelny Redakcja Omen is a jewel in the rough Omen is a jewel in the rough Omen is a jewel in the rough Avatar Omen
    Na forum od
    kwiecień 2007

Domyślnie

No tak, głupi ja - zapomniałem o temperaurach!
    To mamy tak - wcześniej mój E4300 chodząc na 340*9 (czyli 3,06GHz) w spoczynku osiągał 47-49 stopni. Stres to już nawet 83 przy 3000 obrotów wiatraka. Grafika zaś w spoczynku 60, w stresie 70-72 przy już dość mocno rozkręconym wiatraku.
    Dla porównania mój procek na def osiągał kolejno 41 i 58 stopni.

Teraz zaś temperatury dla proca to około 35 stopni w tej chwili i około 68 przy dwu działających Orthosach, jednak teraz pracuje na 345*9 (3,1GHz; przy 350*9 Windows sypał błędami co 20 minut) czyli szybciej. Grafika zaś w spoczynku ma 32 stopnie, w stresie jeszcze nie udało mi się zmierzyć :]

Co do kabelków - spokojnie, będę walczył, będzie ładniej i dam zdjęcie końcowe

@Maciaty - Ty wiesz, że na to nie wpadłem?! Normalnie jutro od rana się będę bawić, dzięki za pomysł. To się przyda, bo właśnie o te kolorowe kabelki sata głównie się rozchodzi i zasilania do nich, też widoczne tylko trzeba zobaczyć jak tam z miejscem bo na drugiej sciance wisi wiatrak i na nie wieje. Nie wiem czy tam wejdzie wszystko...

cdn...

bledy w pisowni sa poto zeby je popelniac a i tak wszyscy wiedza oco chodzi wiec poco pisac poprawnie niejestem dumny z tego ze w kraju zadza sami ...... wiec pisze tak jak oni zadza jak bedzie git to bede pisal jak nalezy a puki co pisze jak jest

Stały dyskutant Maciaty is on a distinguished road Avatar Maciaty
    Na forum od
    maj 2007

Domyślnie

to wywal ten wiatrak stamtad bo po co Ci on ;]

a kable od zasilania przyloz do tacki od mobo z tylu, i pociagnij je jakos do dyskow, jak je juz odwrocisz i tak samo zrob ze zbedna dlugoscia kabli sata
    jadę wolno i nisko, tak jak mówi pismo ;]

Na forum od
    kwiecień 2007

Domyślnie

Tylko że ten wiatrak wieje na dyski, one się naprawdę mocno grzeją a z tą 80mm na pleckach zysk jest spory. Nic, jutro polukam jak to wyjdzie i dam też zdjęcie z tamtej strony

cdn...

Xtreme member Moderator Kean will become famous soon enough Avatar Kean
    Na forum od
    październik 2003

Domyślnie

Bardzo ladnie to wyszlo.
    Fajna relacja tez powstala na bazie tego ukladu. Milo sie czyta takie reczy.
    Brakuje mi fotki z chlodnica od gory z zalozonymi coolerami

Tez mamtaka obudowe i ten wiatrak co wieje na dyski jest u mnie kluczowym elementem wentylacji obudowy. Bez tego to dyski az parzą. choć pomysł z obroceniem nie jest głupi.
    Ranking SuperPI >> Klik!
    Ranking SuperPI Low Clock Challenge >> Klik!

Regulamin forum

Na forum od
    kwiecień 2007

Domyślnie

Będzie i fotka chłodnicy
    Teraz mogę dać jak z miesiąc temu podłączyłem o tak sobie, jeszcze bez reszty układu żeby pokazać efekt nocny
    Proszę.

Wersję nocna od góry dam wieczorem
    Co do dysków i chłodzenia - no właśnie teraz muszę przemyśleć jak to rozwiązać bo jest problem...

cdn...

Nowicjusz Niuton is on a distinguished road Avatar Niuton
    Na forum od
    czerwiec 2008

Domyślnie

Tylko pochwalić tą pracę, dziekuję za wzmiankę o mnie w artykule

Ale o cco chozzzi? Uzależniony dyskutant barythepooh will become famous soon enough Avatar barythepooh
    Na forum od
    czerwiec 2007

Domyślnie

Ładna relacja - pochwalić. Nie ma to jak fachowa pomoc

W teorii nie ma różnicy między teorią i praktyką. W praktyce jest.

[...] Offtop, w którym uczestniczy moderator, nazywamy "lekką dygresją" [...] by Hamster Chief

Quidquiad latine dictum sit, altum videtur.

Uzależniony dyskutant Awers will become famous soon enough Awers will become famous soon enough Avatar Awers
    Na forum od
    grudzień 2007

Domyślnie

Ładnie wam to nawet wyszło....efekt końcowy całkiem niezły....Byle tak dalej...
    Dark Knight (Blood on my hand's) Project in progress

Przestawiam Zegary:D Hardcore użytkownik TomoMadej will become famous soon enough TomoMadej will become famous soon enough Avatar TomoMadej
    Na forum od
    sierpień 2007

Domyślnie

Ładny układzik, ale nigdy więcej OCZ XTC... Nie ma to jak 2 dłuższe śruby od bloku, na nich przymocowany wentyl 80mm + do neigo drugi niżej 80mm. Polecam Scythe Kamakaze.

INTEL DUAL CORE E2160 1800@3859 klik!
    DFI UT X48-T3RS
    2X1GB OCZ DDR3 2000MHZ CL8 FLEXXLC II
    SPARKLE 8800GTS 513/1584@690/2100 klik!
    CORSAIR HX520W
    CREATIVE X-FI XTREME GAMER FATAL1TY PRO + LOGITECH X-540
    SHARKOON REBEL 9 ECONOMY + 5xFANDER FX120-B + 2xFANDER FX92-B + AQUACOMPUTER CUPLEX XT DI G1/4 775/478 + SWIFTECH MCP655 12V + EK FULL COVER 8800GTS + BLACK WATER ULTIMATE 122 + EK RES 100 + TYGON 12.7 / 15.9 + FESER klik!
    DELL 2408WFP klik!

--------------- Szef Moderatorów marcin255 is a jewel in the rough marcin255 is a jewel in the rough marcin255 is a jewel in the rough Avatar marcin255
    Na forum od
    luty 2006

Domyślnie

http://img242.imageshack.us/my.php?image=29sf8.jpg

wentyle od dołu ,nóżki to śruby ?

Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko

aktualne bejbe
    pierwsze bejbe

Galeria Wc Początkujący Arni is on a distinguished road Avatar Arni
    Na forum od
    czerwiec 2008

Domyślnie

Imbusy zapewne

Na forum od
    luty 2006

Domyślnie

sory za ot.
    poczytajcie to BICK - FESER ONE UV BLACK

http://www.chlodzenie.bick.com.pl/pr...cturers_id=109

aktualne bejbe
    pierwsze bejbe

HardwareSupportTeam Redakcja bonusso3 is a jewel in the rough bonusso3 is a jewel in the rough bonusso3 is a jewel in the rough bonusso3 is a jewel in the rough Avatar bonusso3
    Na forum od
    maj 2007

Domyślnie

OT: Co to jest za pompka?

2nd photo

PZdr
    Jeśli pomogłem odwdzięcz się - daj pkt. reputacji

Przestawiam Zegary:D Hardcore użytkownik TomoMadej will become famous soon enough TomoMadej will become famous soon enough Avatar TomoMadej
    Na forum od
    sierpień 2007

Domyślnie

Jak na moje oko, to jest zwykły Laing ze zmienionym topem?

INTEL DUAL CORE E2160 1800@3859 klik!
    DFI UT X48-T3RS
    2X1GB OCZ DDR3 2000MHZ CL8 FLEXXLC II
    SPARKLE 8800GTS 513/1584@690/2100 klik!
    CORSAIR HX520W
    CREATIVE X-FI XTREME GAMER FATAL1TY PRO + LOGITECH X-540
    SHARKOON REBEL 9 ECONOMY + 5xFANDER FX120-B + 2xFANDER FX92-B + AQUACOMPUTER CUPLEX XT DI G1/4 775/478 + SWIFTECH MCP655 12V + EK FULL COVER 8800GTS + BLACK WATER ULTIMATE 122 + EK RES 100 + TYGON 12.7 / 15.9 + FESER klik!
    DELL 2408WFP klik!

Galeria Wc Początkujący Arni is on a distinguished road Avatar Arni
    Na forum od
    czerwiec 2008

Domyślnie

O moja galeria
    Pompka Bartolomiusa to laing DDC z topem Alphacoola. Z tego co pamiętam on miał starszą wersje i innym kolorem wirnika

BTW co do układu to te węże jakieś strasznie długie :>

Zamknięty Temat Idź na główną stronę forum

Informacje o wątku

Users Browsing this Thread

Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten temat. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)