to podnies napiecie do gory i zobacz czy sie nie zmienilo...
to podnies napiecie do gory i zobacz czy sie nie zmienilo...
podniosłem i jest ~1,10v a było ~1,06v
Skoro jesteś "szczęśliwym" posiadaczem asusa p5e, to przed oc powinieneś zastosować pencil vdoop mod.
Po drugie bios w tej mobo dość często nie zmienia napięć jeśli nie wpiszesz ich ręcznie za pomocą klawiatury numerycznej.
próbowałem pencil moda ale jestem zdania że lepszy jest poprostu bios rampage... po flashu vdroop=0
@malina to teraz porównaj na ile podniosłeś a ile jest i odpowiednio do tego dopasuj core voltage...
czyli jeśli ustawiłeś powiedzmy 1,2 a pokazuje ci 1,1 to znaczy że żeby uzyskać 1,25 musisz ustawić w biosie 1,35...
podkręciłem na razie na 3,7GHz FSB 410 i kiedy przekrocze 400fsb to komp jest nie stabilny na napięciu 1,25v i na 1,30. Może podnieść napięcie na NB?
temp. W stresie max 46*
a do ilu spada ci napiecie przy obciążeniu jak ustawisz 1,3
podnieś troszkę napiecie na NB a najlepiej kup sobie mały wiatraczek 40x40 i zamontuj na NB i podnieś tak do 1,35
ale tak czy inaczej 1,3 to nie jest tak wiele z jednej strony a z drugiej bywały sztuki które bez podnoszenia napięcia do tych 4GHz dochodziły
bezpiecznie możesz podnosić do około 1,4v na E8x00 bez ryzyka degradacji
fsb 410
NB 1.3v
i błąd w orthosie http://img5.imageshack.us/img5/4694/beztytuuarx.jpg
a czemu nie podniesiesz napiecia na CPU??
przy takim V to raczej normalne że wyskakują problemy...
podnieś chociaż żeby pokazywało 1,2 albo 1,25
I testuj ustawiając priority 8-9 a nie 1...
Podstawy języka polskiego
Bynajmniej ≠ przynajmniej || Choć ≠ chodź || Czego ≠ dlaczego
Dlatego ≠ dla tego || Jakiś ≠ jakichś || Kąt ≠ kont
Może ≠ morze || Póki ≠ puki || Więc ≠ wiec
cdn...
W temacie błędów - Absolutny Mistrz Argumentacji
@laidman żebym osiągnął takie napięcie w programach to w biosie musiałbym ustawić chyba 2.0v albo więcej. Ustawiłęm w biosie 1,37 i w programach jest 1.10-1.11
Testuje teraz orthosem i po 5 min nie ma błędów ale niech tak pochodzi z godzine
--------------------
Edycja postu:
jak taktowanie procesora jest powyżej 3,6 to co jakiś czas wyłącza mi się firefox :/
Ostatnio edytowane przez malina ; 29 maj 09 o 15:23 Powód: -------------------- [b]Autoscalenie postów.[/b] --------------------
sluchaj malina a masz orygianlna plyte co byla ze sterownikami do twojej plyty??
bo jak tak to sie nie zastanawaiaj tylko fla.sh.u.j na Rampage....
(twoja plyta ma Crashfree bios to znaczy jakby sie zle zflashowal odpalasz kompa z CD od plyty (nawet jesli ekran jest czarny) i przywraca on automatycznie bios ktory miales przy kupieniu....)
wiesz jak sobie zrobic taki flash disk zeby z niego startowal??
potem tylko skopiowac pliki co ci wyslalem i odpalic z flasha i flash.bat RF-0803.ROM i po sprawie....
chodzi wgranie tych plików na dyskietkę? raczej nie wiem chyba że trzeba skopiowaćwiesz jak sobie zrobic taki flash disk zeby z niego startowal??
Pliki które zgrać na dyskietkę to:
AFU236U
AFUDOS
Flash
RF-0803.ROM
??
--------------------
Edycja postu:
aha
mam tą płytkę ze sterownikami
po dwóch godz w orthos nie wywala błędów
jeśli wgram ten bios to nie strace gwarancji?
Ostatnio edytowane przez malina ; 29 maj 09 o 17:05 Powód: -------------------- [b]Autoscalenie postów.[/b] --------------------
Nie, nie stracisz gwarancji. No chyba, że Ci coś walnie w czasie flashu to wtedy mogą się czepiać, ale udane falshowanie nie równa się utracie gwary.
Na jakim priority testowałeś te 2h?
cdn...
na priority 8
a często się zdarza że podczas fleshowania płyta się rozwali?
nie chodzi o to.
czy wiesz jak utworzyć dyskietke systemową z której będzie się uruchamiał system zamiast z dysku twardego. Tu samo kopiowanie nie wystarczy.
a pozatym lepszy jest jakiś mały flashdisk na USB, ja mam np 256MB i tego używam do flashowania....
ale jeśli masz tylko dyskietke to skopiuj tylko system + 3 pliki:
AFU236U.exe
FLASH.BAT
RF-0803.ROM
i wpish flash rf-0803.rom
potem wyłącz kompa (nie resetuj) i poczekaj 2 minuty i znów go odpal... i po sprawie
tu masz np program do robienia dyskietki startowej z systemu Windows 98 SE, wade ma taką że robi tylko dyskietki i jeśli chciałbyś zrobić sobie taki flashdisk USB zrobić, to musisz użyć innego narzędzia...
aha no i jeszcze potem żeby to zmieścić musisz usunąć prawie wszystko z dyskietki a tylko zostawić
1.command.com
2.msdos.sys
3.io.sys
i dopiero wtedy skopiować pliki podane wyżej....
Jeśli Ci nie wyłączą prądu bądź piorun nie walnie w Twój blok/budynek to płyta sama z siebie ma małe szanse się rozwalić.
cdn...
system to plik AFUDOS?
Teraz jak mam 3,7 to gry mi sie tną ;/
A wyłączyłeś systemy oszczędzania energii??
CYT:
C1E Support: służy do obniżania zużycia energii przez procesor podczas spoczynku, dzięki obniżaniu napięcia zasilającego. Jeśli podnieśliśmy Vcore, ustawiamy Disabled.
EIST, (Enhanced Intel Speedstep Technology): pozwala Windowsowi zmniejszać mnożnik podczas spoczynku, oszczędzając energię. Do robienia rekordów Disabled, do normalnej pracy Automatic. (Trzeba włączyć w Windowsie profil zarządzania energią Przenośny/Laptop, aby działało, można w tym profilu oczywiście zmienić czasy wyłączenia HDD i monitora, ale profil musi być ten).
Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten temat. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)