Ogarnięty myślą o zrobieniu czegoś nowego w swoim układzie, 31 marca przyszedł czas na długo oczekiwaną zmianę i złożenie chłodzenia, które chciałem mieć od samego początku. Z sentymentu zrobiłem jeszcze zdjęcie starej obudowie tuż obok nowej, do której wszystkie części miały trafić. Nowe pudełko – CoolerMaster Cosmos S – jest naprawdę ogromna i wiele obiecywałem sobie po możliwościach, które daje i oferowanej przestrzeni. Do tego, jak dla mnie, wygląda niesamowicie, nawet stojąc na podłodze.
Po uporaniu się (a naprawdę – zajęło mi to aż za dużo czasu!) ze starym układem i wymontowaniem części, pozostało mi próbnie zamontować płytę główną i grafikę wraz ze starymi blokami – akurat ich „szał zmian” nie dotknął i dalej używam dwóch bloczków od Kyńka.
Po całkiem przyjemnym procesie nakładania wszystkich węży i przykręcania chłodnicy do dachu budy przystąpiłem do nalewania cieczy. Był to mój pierwszy kontakt z rezerwuarem, wcześniej bazowałem na trójniku więc miło było napełniać całość.
Próba artystycznej fotki z pustymi jeszcze wężami.
Tak to wyglądało po napełnieniu rezerwuaru.
A tu już działający układ (widok pompki, zasysającej prawie pół Reza płynu w krótką chwilę jest naprawdę super).
Widok na węże i blok CPU.
Oraz na grafikę…
… także w wersji nocnej.
Tu, co uważniejsi, dostrzegą poważną usterkę – pianę w rezerwuarze. Sytuacja została opanowana niedługo po zrobieniu zdjęcia.
Kilka nocnych zdjęć z włączonym UV.
A tu zdjęcia w świetle dziennym, choć UV też gdzieś tam majaczy dla efektu.
I na koniec – sama obudowa i jej bok.
Tak to wygląda na tę chwilę. Udało mi się pozbyć piany i odpowietrzyć układ. To, co wiem, że wymaga poprawy to wygląd kabli (szczególnie s-ata) oraz może ich lepsze ułożenie. Nie mam wpływu na kable do grafiki, bo są dość krótkie i może wyglądają efektownie, ale w oplotach pewnie byłyby lepsze. Zasilacz chyba też zbyt „koloryzuje” wnętrze komputera, choć też ma to swój urok.
Następnym krokiem będzie na pewno wymiana węży na jakieś efektowne grube oraz złączek – cieniutkie 8/10 już się przejadły

Wcześniej zaś jednak chciałbym opleść kable do dysków (sata i przedłużacz zasilania) oraz oploty dać również na przedłużacz wtyczki 24pin (której nie ma na zdjęciu, dokupiłem później - to jest fabryczna od obudowy, wymagana do jej działania). Mimo, że ma ona fabryczny oplot to ten jednak się zsuwa, a nie ma to jak każdy kabelek oddzielnie. Dlatego za jakiś czas pewnie zrobię aktualizację galerii
Klamoty LC i PC:
Chłodnica: Cooltek MaxiStream (starsza wersja)
CPU: MNP Hydra
GPU: Prison Pro V2
Pompka: Swiftech MCP350 +
top EK Acetal v.2
Rezerwuar: by Hilfiger
Wiatraki: Fander 120mm w ilości 3
Płyn: Feser Yellow,
wąż Inno oraz
złączki SM 8/10
Procesor: Intel Core 2 Duo E5200
Płyta główna: ASUS P5W DH Deluxe
Karta graficzna: EVGA 9800GTX Supreclocked